Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landsbygdsministern vill ha miljövänligt kött

/
  • Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) tycker att det är bättre att äta miljövänligt kött än att minska köttkonsumtionen. Arkivbild.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) tycker att miljövänligare köttproduktion är en bättre väg att gå än minskad köttkonsumtion. Om regeringen föreslår minskat köttätande i sin livsmedelsstrategi är fortfarande oklart.

Annons

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner ÖP:s nya app här, till Iphone eller till Android !

Enligt Sveriges Radios Ekoredaktion säger Sven-Erik Bucht att regeringens livsmedelsstrategi sannolikt inte kommer att innehålla en rekommendation om att minska konsumtionen av kött.

Men hans partikamrat Matilda Ernkrans, ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott, utesluter inte offentliga styrmedel för att minska köttkonsumtionen.

– Vi har varit tydliga med att vi hoppas och tror att den livsmedelsstrategi som nu äntligen håller på att jobbas fram kan ta sig an den delen som handlar om styrmedel, säger hon till TT.

I ett skriftligt uttalande som Bucht skickade till TT under eftermiddagen undviker han att svara på frågan om livsmedelsstrategin kommer att beakta köttkonsumtionen.

Bucht håller med de forskare och myndigheter som hävdar att köttproduktionen skadar miljön, men tycker att minskad konsumtion är fel väg att gå. Han menar att det handlar om vilken sorts kött man äter.

"Det är bättre att minska köttets klimatpåverkan genom att ytterligare förbättra djurhållningen. Svenskt lantbruk ligger redan långt fram i arbetet med att minska köttproduktionens utsläpp men mer behöver göras", skriver landsbygdsministern.

Fler inrikesnyheter:

Post- och telestyrelsens generaldirektör slutar

Största militärövningen på 23 år

Mer läsning

Annons