Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Elbolagen tar ut för hög avkastning – och politikerna låter det ske"

/

Elnätsavgifterna skiljer sig för mycket mellan elnätbolagen, menar Villaägarnas riksförbund. Allt går inte förklara med långa elnät till få kunder.

Annons

Den kan skilja tusenlappar mellan den som betalar mest i elnätsavgift.

Villaägarna har jämfört avgifter med elnätens längd och antalet kunder och funnit skillnader som inte har att göra med kundtätheten.

Nätavgifterna inom länets gränser skiljer sig på samma sätt. Kunderna inom Bergs Tingslag AB betalar betydligt mindre än grannarna inom Härjeåns Nät AB.

Skillnaderna är tecken på att det går att driva elnät billigare än bolagen gör, enligt Jakob Eliasson som är organisationens energiexpert.

– Bolagen väljer att ta ut för hög avkastning. Och politikerna låter det ske. Hade man haft ett kundperspektiv hade man gjort så här.

Villaägarna menar att det är monopolsituationen som gör det möjligt. Det är knappast sannolikt att det skulle byggas parallellnät, och därför måste det finnas politisk styrning som ger kunderna bra priser, enligt Jakob Eliasson.

– I slutänden är det näringsdepartementets och Maud Olofssons ansvar.

Under måndagskvällen hålls i Östersund en utfrågning av riksdagspolitikerna Gunnar Sandberg (S) och Eva Lohman (M) om energikostnaderna.

Annons
Annons
Annons