Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elva studenter avstängda från Mittuniversitetet i fjol – här är vanligaste orsaken

/

Förra året stängdes elva studenter av från Mittuniversitetet på grund av fusk. Det allra vanligaste skälet är plagiat. Totalt slog universitetet ner på tolv fuskande studenter.

Annons

Mittuniversitetet kan kontrollera skriftliga inlämnade uppgifter via programmet Urkund. Där går det snabbt att konstatera om texter har tydliga likheter med andra redan publicerade texter. På det sättet går det med andra ord att hitta rena plagiat.

Under 2015 varnades en student på Mittuniversitetet för plagiat. Men det räckte med en varning för den personen. Sämre gick det för elva andra studenter som misstänktes ha plagierat texter till bland annat hemtentamen och examinationsuppsatser. De stängdes av på mellan tre till tio veckor. En student togs med anteckningar i en lagbok på en salstenta och stängdes av i fyra veckor för att det ansågs som en sorts fusklapp.

En avstängning innebär i praktiken att studenten förbjuds att beträda Mittuniversitetets lokaler, inklusive biblioteket, och stängs ute från Studentportalen under den aktuella tiden. Avstängningen rapporteras också vidare till Centrala studiestödsnämnden.

Det är nio av de konstaterat fuskande studenterna som läste på grundnivå och tre studerade på avancerad nivå. De allra flesta studenterna som tagits för fusk studerar inom humaniora och teologi.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner ÖP:s nya app här, till Iphone eller till Android !

Läs mer:

Student kopierade examensuppsats - stängs av i sex veckor

Studenter: För få praktikplatser för blivande sjuksköterskor

Mittuniversitetet får 28 miljoner i stöd till forskning

Mer läsning

Annons