Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett rovdjur som väcker känslor

/

Säg ordet varg och diskussionerna kan gå heta.

I länet finns varje år mellan 10 och 15 vargar. Men det finns bara ett fast vargrevir och det är Tandsjöreviret.

– Vargen väcker så mycket känslor för det är en symbol

för det som finns bortom den mänskliga boningen,

säger Johan Nyqvist.

Annons

Vargen är ett rovdjur som väcker känslor. Läget blir lätt låst mellan de som vill ha fler vargar och de som vill ha rejält mycket färre.

På länsstyrelsen är man ganska trött på att prata om varg. Det finns bara ett fast revir i länet och det är Tandsjöreviret i södra Härjedalen.

– Ser man det ekonomiskt betalar Sametinget ut 50 000–100 000-tals kronor i ersättning för vargskador i länet. Men det är miljontals kronor för de andra arterna björn, lo och järv, säger Johan Nyqvist, rovdjursförvaltare på länsstyrelsen.

Antalet vargar ligger på någonstans mellan 10 och 15. Sedan tillkommer det vargar som springer in och ut ur länet.

– Den är svår att inventera. Vi har skyddsjakt på en varg och då kommer det in någon ny, säger Johan Nyqvist.

De yngre vargarna som är ute på vandring kan gå upp emot tio mil om dagen. Och de ser möjligheter i Jämtlands län eftersom det inte finns så många fasta revir. Ombytet av vargar blir därför stort och svårt att överskåda.

Oavsett vad länsstyrelsen tycker så är det ändå så att varg väcker mest känslor av de fem rovdjuren. Men varför är det så?

– Sverige har ett väldigt traditionellt förhållande till naturen. Vi ser naturen som något vi lever av och har rätt till. Det är en brukarsyn och då måste man förhålla sig till de andra som konkurrerar om naturen, säger Johan Nyqvist.

Och de andra är rovdjuren och främst känslomässigt vargen. Vargen väcker kanske mest känslor hos främst jägare, lantbrukare och renägare.

– Vargen har negativ påverkan på rennäringen, den är svår att kombinera med löshundsjakt och svår att ha nära tamboskap, säger Johan Nyqvist.

När det gäller renar så tar lo och järv också väldigt många djur. Men jaktsättet gör att det inte är riktigt fullt lika illa. En varg ställer till med mer oreda i renhjorden eftersom den splittrar den.

– Ett lodjur kan vara inne i en hjord och fälla en ren och äta på den. Ingen av renarna störs av det. Men en varg skingrar hjorden, säger Johan Nyqvist.

Och en skingrad hjord är det sista renskötarna vill ha.

Samtidigt så kan det uppstå en till synes bakvänd situation för de som är både skogsägare och jägare.

– De vill inte ha så mycket skogsskador, men det är också de som inte vill ha så mycket varg. Men vargantalet har betydelse för älgar och rådjur, som är de som skadar skogen, säger Johan Nyqvist.

Vargen är ständigt aktuell. I slutet av januari tog Naturvårdsverket beslut om skyddsjakt på 16 vargar i Sverige. Samtidigt har det framförts krav i länet på tre vargfria kommuner.

Årets vargjakt är kontroversiell eftersom den går helt mot EU-kommissionen. Det är två vargar som får skjutas i åtta revir i Dalarnas, Värmlands, Örebro och Västmanlands län.

En aktuell varg är Junseletiken som har ryskt påbrå och därmed genetiskt värdefull. Naturvårdsverket har beslutat om att hon ska skjutas, men det har överklagats och ärendet ligger nu hos förvaltningsrätten.

I länet har det framförts krav på att Härjedalens kommun ska bli vargfritt. Samma förslag har lämnats in i Bräcke kommun och i Bergs kommun. Ärendena är ännu inte hanterade och beslutade politiskt.

Mer läsning

Annons