Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färsk analys: Jämtland måste gå med i Storregionen - annars kan konsekvenserna bli allvarliga

/

Det är inte sannolikt att Region Jämtland Härjedalen får fortsätta som egen region. Och om det skulle vara möjligt att stå utanför en storregion blir Region JH en mycket liten aktör. Konsekvenserna av det är svåra att överblicka, men skulle troligen bli mycket stora.

Annons

Det är en del av innehållet i en konsekvensanalys som gjorts under ledning av Björn Eriksson, regiondirektör, och Anders Byström, biträdande regiondirektör. Det är regionstyrelsen som beställt en analys över olika scenarier om Region Jämtland Härjedalen skulle stå utanför en storregion med Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten.

►Läs också: Nya uppgifter: Det här är den nya länsindelningen

Sedan ett antal år sker sjukvårdssamarbetet i de fyra nordligaste länen i Norrlandstingens regionförbund, NRF, och Region JH köper årligen vård för runt 200 miljoner kronor av Norrlands universitetssjukhus, NUS, i Umeå. NRF kommer troligen att upphöra och om Region JH skulle stå utanför en storregion skulle det antagligen bli svårare att få bra avtal, enligt bedömningen som Region JH:s tjänstemannaledning gjort. Å andra sidan öppnas en möjlighet att vända sig mer mot Tröndelag och Uppsala, Örebro och Stockholm.

Tjänstemannaledningen tror också att samverkan på forskningsområdet skulle minska om Region JH står utanför en storregion. Det skulle antagligen också innebära att Region JH skulle stå utanför Regionalt cancercentrum där utvecklingen av cancervården i de fyra nordliga länen diskuteras.

I konsekvensanalysen framkommer också risker för att en utarmning kan drabba Region JH när det gäller den regionaliserade läkarutbildningen och utbildningen till specialistsjuksköterska. Ökade svårigheter att rekrytera vårdpersonal finns också med i analysen och följden blir i så fall att användningen av stafettläkare och stafettsjuksköterskor ökar.

Även ur en rad andra perspektiv blir Region Jämtland Härjedalen en liten och svag aktör, vilket kan få negativa konsekvenser när det gäller strukturfondsindelning, näringslivsmedel, kollektivtrafik och kultur.

Sammanfattningsvis anser Björn Eriksson och Anders Byström att det inte är realistiskt att Region Jämtland Härjedalen fortsätter som i dag eftersom förutsättningarna kommer att se helt annorlunda ut i en förändrad omvärld. De upparbetade samarbeten som finns i dag med de andra tre norrlandstingen kommer att förändras utan att Region Jämtland Härjedalen kan påverka det som sker.

Analysarbetet fortsätter och nästa rapport kommer att beskriva en tänkbar utveckling om Region JH i framtiden kommer att ingå i en storregion. Det här framgår av ett pressmeddelande.

Mer läsning

Annons