Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från bakplåt till bakblogg

/

Hemma hos Elin Olars i Torvalla finns det en ständig ljuvlig doft av hembakat bröd. I skafferiet finns alltid mjöl och socker och i kylskåpet jäst och ägg. Allt för att det ska gå att baka när lusten faller på och det gör den flera gånger i veckan.
– Matlagning är ett måste, men bakar det gör man för att man vill. Det är mer lustfyllt, säger Elin.

Annons

Hon driver en blogg om bakning som heter Elins bakplåt. Här går det att läsa flera goda recept och Elins tips och tricks för ett lyckat resultat.
Bloggen startade 23–åriga Elin för sex månader sedan. Men bakat har hon gjort längre än så. Allt började hemma i mammas kök där Elin ofta fick hjälpa till.
– Men det var första jag flyttade hemifrån som jag började baka mycket, säger Elin.
Hon gillar att baka både bröd och kakor, något som inte syns runt midjan. Hon tillbringar mycket tid i löpspåret.
– Jag är nog egentligen ett riktigt kakmonster. Men man får äta lagom mycket och så tränar jag en del.
På bloggen har hon bara recept som hon verkligen tycker om. Hon modifierar gärna recepten allt eftersom hon testar nya saker.
– Det brukar bli så att första gången så bakar jag efter receptet. Men om man sedan har rätt mängd mjöl, ägg och bakpulver så kan man experimentera med smaker såsom apelsin och choklad.
Just denna dag när ÖP Lördag är på besök gör hon cookies som egentligen ska innehålla apelsin och ingefära. Men Elin lägger i cashewnötter, pekannötter, jordnötter och havregryn i smeten. Resultatet ser mer än smaskigt ut och faktisk är receptet improviserat fram för stunden.
– Ofta är det ingredienserna som man har hemma som styr. Man får improvisera lite, säger Elin.
Hon tycker att man inte ska ta bakandet på för stort allvar. Det ska vara avkopplande. Ingen oro för het degspad som tar död på jästsvampen eller vad kokbokens röra om i smeten innebär i praktiken.
– Man ska inte tänka för mycket eller analysera sönder det. Man ska bara göra, säger Elin, som tycker att man ska gå på magkänsla.
Hennes tips är att inte heller att tro att det är så svårt att baka.
– Det är det som är så fascinerande. Bara man ger sig på det och försöker så är det inte så avancerat egentligen.
Hon uppdaterar sin blogg med ett par dagars mellanrum. Det beror helt enkelt på om hon bakat efter något nytt recept eller ej. På bloggen finns också underbart fina bilder på bakverken. Det är Elins make Christian Olars som tar de vackra bilderna.
– Christian gillar att fota och det blev en hemsida för bådas intressen. Han fotar och jag bakar, säger Elin.
Hon studerar just nu sportsteknologi på Mittuniversitetet av några planer på att bli konditor har hon inte.
– Nej, det här är bara ett fritidsintresse.
Det är nu ett halvår sedan hon köpte kakor eller bröd i en affär.

Annons
Annons