Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här har Jämtland fått 600 nya jobb: "Vi drar i personalen mellan kommunerna"

/
  • Östersunds kommun och alla andra länskommuner har fått många nyanställda under 2015.

På ett år har de jämtländska kommunerna utökat sin personalstyrka med över 600 personer. De flesta anställdes i slutet av året.
– Jämtland är tömt på personal, säger Karin Flodin på Östersunds kommun.

Annons

Samtliga kommuner i länet har fått fler anställda under 2015. Till allra största delen beror det på den stora inflyttningen av ensamkommande asylbarn och andra flyktingar.

De flesta av de nyanställda är vägvisare på nyöppnade hvb-hem, men bland de nya finns också socialsekreterare och skolpersonal i förberedelseklasserna.

I Ragunda fick kommunen två dagar före jul veta att det skulle komma 40 nya elever på jullovet och att det därför behövdes lokal och lärare till två nya klasser i början av den här terminen.

– Man ska skilja på hur många vi vill anställa och hur många vi har anställt. Vi skulle vilja anställa fem till och förstärka elevhälsan. Men vi får inga sökanden. Så det är inte längre frågan om att hitta pedagoger. Nu letar vi bara lämpliga vuxna i största allmänhet, säger skolchef Tomas Blom i Ragunda.

I Östersunds kommun finns det 200 fler elever i början av 2016 jämfört med för ett år sedan.

– Vi drar i personalen mellan kommunerna och förlorarna blir de mindre kommunerna. Vi skulle kunna anställa 10-15 personer direkt, säger Karin Flodin som jobbar på barn- och utbildningsförvaltningen och liksom andra rekryterare har hittat pensionerade lärare att fylla behovet med.

– Det ringde en pensionerad musiklärare en morgon och frågade om vi behövde hjälp och jag skrek ”ja” på en gång, säger hon.

Till sportloven förbereder Östersunds kommun marknadsföringsinsatser för att kunna hitta potentiell personal i skidbacken, berättar Karin Flodin. Att de skulle finnas i länet anses inte längre möjligt.

Så här många fler jobbar i varje kommun i länet i början av 2016 jämfört med ett år tidigare:

Östersund: 170-250 (något osäker siffra, bara socialtjänsten har ökat med 180)

Åre:100

Bräcke:7

Härjedalen:55

Strömsund:40

Ragunda:24

Berg:47

Krokom:92

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner ÖP:s nya app här, till Iphone eller till Android.

Läs också: 100 nya jobb i Åre

Mer än hälften av nyanlända har jobb inom två år i Åre

Mer läsning

Annons