Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länets unga dricker allt mindre alkohol

/
  • Region Jämtland Härjedalens årliga enkät över ungas alkohol- och drogvanor visar på minskad konsumtion.

Region Jämtland Härjedalens årliga enkät över ungas alkohol- och drogvanor visar på minskad konsumtion. Även andelen unga som i tidig ålder debuterar med tobak och alkohol har minskat.

Annons

Den årliga rapporten redovisar drogvanorna hos niondeklassare samt hos elever i årskurs två på gymnasiet i Jämtlands län. Vissa förbättringar har skett sedan senaste mätningen, dock uppger var femte elev i årskurs 9 och mer än var tredje elev i årskurs 2 på gymnasiet att de blivit bjudna på alkohol av sina föräldrar eller vårdnadshavare.

Enkätundersökningen visar att en betydande andel av eleverna blivit erbjudna att köpa eller prova narkotika under det senaste året. 10 respektive 20 procent av eleverna uppger även att de inom 24 timmar kan få tag på hasch eller marijuana. Och hos flickor i årskurs 9 kan man se att användningen av receptbelagda sömnmedel och lugnande läkemedel ökat.

När det gäller tobaksanvändningen har rökningen bland pojkar i båda årskurserna minskat, hos flickorna är andelen som uppger att de röker oförändrad. Även snusandet ligger kvar på en oförändrad men hög nivå, jämfört med rikssnittet.

Syftet med rapporten är att ge underlag till beslut om förebyggande åtgärder. Bland niondeklassarna behandlades 1009 enkätsvar och i gymnasiets årskurs två 905 enkäter.

Läs även:

Ökat cannabisbruk i Östersund

14-åringar i stor knarkhärva

Cannabis vanligast i Åre

Äntligen! Nu finns ÖP som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android !

Mer läsning

Annons