Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ÖPTV: Här finns svaren på miljöfrågorna

/
  • Paul Zieger, forskare från Stockholms universitet, tillbringar en stor del av sin vakna tid i stugan på Åreskutan. Här har han järnkoll på minsta partikel som passerar Skutan.
  • I sin stuga bodde Petter med sin katt och fyra getter... Nja, knappast. Stugan som ligger högt upp på Åreskutan innehåller mätutrustning som avslöjar minsta partikel i de vindar och de moln som passerar Åre. Syftet med forskningen är att se hur människan påverkar miljön. Svaren kan utläsas i molnen ovanför Skutan.
  • Utrustningen finns såväl inne i stugan som uppe på taket.
  • Mätutrustningen avslöjar minsta partikel som passerar Åreskutan.
  • Paul Zieger, forskare från Stockholms universitet, tillbringar en stor del av sin vakna tid i stugan på Åreskutan. Här har han järnkoll på minsta partikel som passerar Skutan.
  • Stockholms universitet är en av tre aktörer bakom projektet.
  • Sen en tid tillbaka pågår ett unikt forskningsprojekt i Åre. I en stuga på Åreskutans finns utrustning med vars hjälp minsta partikel i luften och i molnen avslöjas. Ett dammkorn som blåst hit från Saharas öken fångas lätt upp av mätutrustningen i stugan. Och skogsbranden i Bergslagen fick mätutrustningen att slå i topp.– Vi vill klarlägga hur människan påverkar klimatet, säger forskaren Paul Zieger.
  • Paul Zieger har bra utsikt från stugan på Åreskutan.

Högt upp på Åreskutan finns en liten stuga bara några hundra meter från där Kabinbanan slutar. Och det är en alldeles speciell stuga.

Annons

Ett sandkorn från Saharas öken kan mätutrustningen i stugan med lätthet känna av, likaväl som om någon eldar nere i Åredalen. För att inte tala om den stora skogsbranden utanför Sala förra veckan. Sotpartiklarna från branden höll på att ge hela mätstationen rökhosta.

Stugan innehåller mycket avancerad mätutrustning för att kunna bättre förstå människans påverkan på miljön. Ett projekt som inleddes i somras, är ett samarbete mellan Stockholms universitet, Finlands meteorologiska institut och Paul Scherrer Institutet i Schweiz. Syftet med forskningen är att se hur människan påverkar miljön. Svaren kan utläsas i molnen ovanför Skutan.

– De aerosolpartiklar som finns i molnen avslöjar en hel del kring hur vi människor påverkar miljön. Molnen är en viktig budbärare av information, säger Paul Zieger, forskare vid Stockholms universitet som är en av de ansvariga för projektet.

Paul har inte uppskattat årets soliga sommar riktigt.

– Nä, för min del får det gärna vara mer moln, för det är i molnen jag finner svaren på vår forskning, säger han och kisar upp mot himlen på jakt efter nästa molnbank.

Att Åre blev platsen för denna forskning hänger ihop med att Åre ligger i en "luftkorsning".

– För det första ligger Åre lite avlägset, men framför allt möts här en rad olika luftströmmar. Dels den extremt rena luften som kommer norrifrån men väldigt lite mänsklig påverkan. Samtidigt har vi den marina luften som sveper in västerifrån. Också den luften är ren, säger Zieger.

Däremot är de sydliga vindarna inte lika rena. Här får vi in luftmassor från Mellaneuropa som är starkt påverkade av människan. Från öster kommer vindar från de stora skogsområdena.

– Och här i Åre möts alla dessa luftströmmar. Vi ser tydligt molnen komma och vi sitter stundtals mitt i de moln som innehåller så många svar på den forskning vi bedriver, förklara Zieger.

Nu samlas all data in under tre månader, därefter ska den sammanställas och analyseras. Därefter ska modeller byggas upp för att testa att de slutsatser forskarna kommit fram till även håller i praktiken.

Så här långt är Paul Zieger nöjd med forskningen, men erkänner att han känner en stor oro för hur vi påverkar klimatet.

– Jag är inte rädd för framtiden, men orolig. Vi har fortfarande tid och alla möjligheter att lösa situationen för att få en hållbar utveckling. Först av allt måste vi minska användningen av de fossila bränslena, det är absolut viktigast, avslutar Paul Zieger innan han kryper in i sin lilla stuga för att tyda partiklarna och vad molnen egentligen innehåller.

Mer läsning