Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Primärvårdschefen positiv: – Vi jobbar i den här riktningen

/

– Jag är väldigt positiv till det här. Det är precis i den här riktningen som vi ska jobba i Region Jämtland Härjedalen.
Det säger Anna Granevärn, primärvårdschef.

Annons

I Region Jämtland Härjedalen har en utveckling redan påbörjats som i flera avseenden påminner om den som Göran Stiernstedt föreslår i sin utredning. Stiernstedt understyrker att primärvården ska vara förstahandsalternativet i hälso- och sjukvården och att det ska vara vägledande när den framtida verksamheten utformas. Jämtlands län har redan en utbyggd primärvård och den skulle kunna göra ännu mer för patienterna.

– Det är jättebra att primärvårdens uppdrag definieras och blir tydligt. Det känns som att vi är i rörelse och det har gjorts mycket arbete och vi ligger bra till på många områden, säger Anna Granevärn.

Förhoppningen är att patienterna i första hand söker hjälp på hälsocentralen och att sjukhuset endast kopplas in de fall där mer insatser behövs. Det här kan komma att innebära att resurser flyttas från specialistsjukvården till primärvården.

– Jag tror att det blir lättare att göra det om det här blir ett nationellt uppdrag.

Ambitionen är också en utökad tillgänglighet till hälsocentralerna och att det blir öppen mottagning på flera orter.

Att utforma en riktad del inom primärvården ser Anna Granevärn som ett intressant inslag i utredningen och hon talar också om mobila team som skulle kunna innebära förbättringar för de mest sjuka äldre, som på det här sättet skulle slippa en del resor till sjukvården. Ökat samarbete med kommunerna skulle vara ett viktigt inslag här.

– Man flyttar ut sjukvård till där patienterna finns. Man måste tänka mer på helheten och att man inte låser sig så mycket kring vem som ska betala.

Även förslaget till förändrad vårdgaranti, där den första medicinska bedömningen ska kunna göras av flera olika yrkeskategorier, möts också av optimism hos primärvårdschefen.

– Det är jätteklokt. Det ligger i tiden och det kommer att bli effektivare, säger hon.

Se också:

Förslag: Starkare primärvård och remiss till akuten

Virtuellt hälsorum invigdes i Stugun – patienter kan undersöka sig själva

Mer läsning

Annons