Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samisk ohälsa i fokus – psykologer och chefer utbildas

/
  • Region Jämtland Härjedalens projektsamordnare Sofia Kling betonar att studieresan är en del i ett långsiktigt arbete.

Samer har mer oro, ångest och högre risk för självmord än övriga befolkningen, visar forskningen.
Därför ska en grupp representanter från Region Jämtland Härjedalen resa till Norge för att lära sig mer om hur de kan vända den statistiken.

Annons

– Vi vet för lite om samisk kultur och hälsa inom vården. Och vi vet för lite om hur samiskhet kan vara stärkande för en persons psykiska hälsa, säger Region Jämtland Härjedalens projektsamordnare Sofia Kling.

Den 7 - 8 januari reser vårdpersonal och chefer från Norrbotten, Västerbotten och Jämtland till det Samisk nationella kompetenscentret för psykisk hälsa i Norge (SANKS). Tanken är att deltagarna ska få kunskap om den samiska kulturen och hur de kan arbeta för att stärka samernas hälsa.

– Forskningen visar också på ett bristande förtroende mellan den samiska befolkningen och hälso- och sjukvården. Vilket så klart har att göra med att vården har för dålig kunskap om vad det innebär att vara same i Sverige i dag, säger Sofia Kling.

En tredjedel av de samiska renskötarna har haft självmordstankar. Det är dubbelt så många som i den övriga befolkningen, enligt en forskningsstudie från Umeå universitet. Dessutom mår samiska ungdomar sämre psykiskt jämfört med jämnåriga med annan bakgrund, enligt en avhandling från samma universitet. Genom att sprida kunskap om den psykiska ohälsan bland samer så tror Sofia Kling att regionen kommer att kunna erbjuda dem bättre vård på sikt.

– Även om det finns vissa personer i varje landsting som vet mycket om samisk hälsa så har inte alla det.

Totalt kommer 16 personer att vara med på studieresan och bland deltagarna finns ett antal representanter från samiska organisationer. Sedan ett år tillbaka har Region Jämtland Härjedalen ett samarbetsavtal med SANKS. Norgeresan är en del i ett långsiktigt arbete för att förbättra vården för den samiska befolkningen.

– Jag hoppas att alla deltagare ska bli inspirerade och motiverade att utveckla sina egna verksamheter. Det är väldigt blandade kunskapsnivåer bland oss som åker och den behöver jämnas upp.

Läs mer:

Avtal för att förbättra hälsan bland samer

Vitbok kartlägger kyrkans övergrepp mot samer

Samiskt firande över hela det samiska landet Sàpmi

Mer läsning

Annons