Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtta liter mjölk om dagen i sjubarnsfamiljen

/
  • – Jag har alltid sagt att jag vill ha fyra barn, sen kom det bara en till och en till, säger Camilla.

Svårt att få barnvakt, ett väl tilltaget matkonto och logistikproblem när barnen har aktiviteter samtidigt. Ja, det finns en del praktiska saker att lösa för sjubarnsfamiljen men tjugonioåriga familjelivsmamman Camilla tycker ändå att det mesta går bra i livet som sjubarnsmamma. Hon kan till och med tänka sig ännu fler barn.

Annons

Medelåldern för att skaffa sitt först barn i Sverige är 29 år men familjelivsmamman Camilla Essen-Möller är 29 år och har redan hunnit få sju barn. I familjen finns barnen Cecilia 12, Mathias 8, Ebba 7,Cilinne 5,Erika 2,5, Mikaela 1,5 och Robin 5 månader. Camilla, hennes man Robert och de sju barnen bort i Särna som ligger några mil från skidorten Idre i mellersta Sverige. Både Robert och Camilla kommer ursprungligen från Stockholm men ville inte bo i storstan när de fick barn. Att bo på landet har både sina för och nackdelar tycker Camilla.

     – Det är skönt att kunna bo i ett stort hus och att kunna släppa ut barnen utan att behöva vara orolig. Däremot kan det vara lite sämre när det är bråttom att föda barn, berättar Camilla.

När sonen Robin skulle föddas för snart fem månader sedan gick allt snabbare än beräknat. Närmaste sjukhus ligger i Falun, 22 mil från familjens hus. Värkarna kom tätare och tätare och efter några mil fick de stanna vid en busshållplats och ringa en ambulans. Robert fick göra sig beredd att ta emot barnet själv men ambulansen hann precis komma innan lilla Robin föddes.

Det är inte bara till sjukhuset som det är långt att åka. När Familjen ska storhandla är det 12 mil till närmaste större affär. Till dagis tar det 1½ timmar att gå fram och tillbaka.

     – Det börjar bli dags för mig att ta körkort nu, säger Camilla.

Det går åt mycket mat när man är nio stycken i familjen.  Familjen månadshandlar för cirka 7000 kronor i månaden och på det tillkommer färskvaruhandling för cirka 3000 kronor. Camilla har räknat ut att det går åt ungefär åtta liter mjölk och en limpa bröd om dagen.

När det är skolavslutning är det inte lätt att hinna med som sjubarnsförälder, särskilt inte när det är avslutning för alla barn samtidigt och dessutom på olika ställen.

–    I år fick Robert åka till Idre och vara med på Cecilias avslutning. Han tog med Mikaela och Cilinne som sällskap. Själv tog jag med mig Robin och Erika och gick på Ebbas och Mathias avslutning i kyrkan här i Särna, berättar Camilla.

Camilla har alltid drömt om en stor familj och tycker inte att det är någon större skillnad på att ha tre eller sju barn. Hon tycker att det var en betydligt större omställning mellan två och tre barn.

– Jag har alltid sagt att jag vill ha fyra barn, sen kom det bara en till och en till, säger Camilla.

     När man har sju barn kan det vara svårt att ordna barnvakt. Men Camilla tycker att det räcker med den egentid hon och Robert får på kvällarna när barnen somnat.

– Dessutom kommer vi att få massor av egentid när barnen blir stora, säger Camilla som faktiskt inte är helt säker på att hon nöjer sig med sju barn i den, med svenska mått mätt, redan stora familjen,

– Man vet aldrig om det kommer fler, säger Camilla.

Mer läsning

Annons