Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taylor Wurtz laddad inför superettan: "Vi behöver alla steppa upp"

/
  • Taylor Wurtz i sin debutmatch på hemmaplan i Östersund. Motståndare var Sverigetvåan Udominate och amerikanskan gjorde en sensationellt bra insats.   Arkivbild: Hans Andersson
  • Taylor Wurtz i sin debutmatch på hemmaplan i Östersund. Motståndare var Sverigetvåan Udominate och amerikanskan gjorde en sensationellt bra insats.   Arkivbild: Hans Andersson
  • Tillsammans med en av vännerna hemma i USA.
  • Taylor Wurtz tillbringade jul och nyåret hemma i Wisconsin i USA. Här tillsammans med bästa vännen Tiera.
  • Vintern i USA har inte varit helt nådig rent vädermässigt. Taylor Wurtz tillsammans med tre av sina vänner i utomhusmiljö.

Efter nio raka segrar börjar allvaret för Östersund Basket.
– Vi behöver steppa upp, både individuellt och som lag, säger Taylor Wurtz inför helgens start av superettan.

Annons

Den amerikanska stjärnan – som kanske varit hela Basketettans bästa spelare och som till sommaren siktar på spel i WNBA – är tillbaka i Östersund.

Några veckors jul- och nyårsferier i Wisconsin, USA, har förhoppningsvis stärkt humöret ytterligare.

– Det har varit härligt att komma hem och fira jul med familjen. Jag har haft en underbar och vacker jul.

Vad betyder julen för dig?

– För oss är det en tid på året då vi får fira Jesu Kristu födelse.

När familjen Wurtz firar jul gör man inte det i en snäv krets.

– Jag har en enorm familj så vi samlas hos min mormor, i hennes hus, och firar. Totalt är vi 40 personer och vi är en väldigt tajt grupp.

Berätta; vad fanns på ert amerikanska julbord?

– Vi äter en traditionell julmiddag, med bland annat honungsrostad skinka, ostpotatis, potatismos och sky, samt rostbiff och majs.

– Självklart blir det även godis och annat gott under hela dagen. Chips, kakor, ostkakor, en typ av kvarg och så. Allt det här är typisk amerikanskt.

Ledigheten över jul och nyår var välbehövlig. Första tiden i ett helt nytt land, i en ny klubb och med helt nya lagompisar, kräver en del.

– Nu är jag redo för 2016. Konkurrensen (i superettan) kommer att bli tuffare än vad vi mött hittills, och när vi samtidigt har tappat Josefin (Hellberg), blir det en ännu större utmaning, säger Taylor.

Hur vill du beskriva de första tre månaderna i Sverige?

– Härliga! Jag har njutit till fullo. Jag är tacksam för människorna runt mig. Mina coacher och lagkompisar har gjort att omställningen gått så bra.

Wurtz berättar att själva Östersund som stad inte varit det viktigaste, utan folket.

– Jag har lärt mig att det som gör något speciellt är människorna du omger dig med och som du skapar en relation med. Folket i Östersund Basket är verkligen äkta och de gar gjort all skillnad i världen.

Har du mött någon speciell utmaning som basketproffs i Sverige?

– Ja, att gå på trottoaren utan att halka och falla, ha-ha!

– Jag måste erkänna att isen har vunnit kampen en eller två gånger. Men nu har jag skaffat dubbar på skorna så nu kommer jag att vinna kriget.

Läs mer:

Taylor Wurtz efter storsegern: "Jag är stolt över mina lagkamrater"

Wurtz ska leda ÖB till Damligan: "Exakt var jag vill vara"

Jämtland slår rekord

Taylor Wurtz tycker att hon lever ett drömliv.

– Visst är ensamt ibland och du måste vara långt borta från de människor du älskar, men chansen att få spela basket i utlandet är en dröm. Att få betalt för att göra det jag älskar... jag har inga klagomål.

– Att ha Liz (Elizabeth Donohoe) här är en bonus. Hon är en jättebra spelare, men en ännu bättre person. Det är roligt att dela den här erfarenheten med en annan amerikanska.

Den kommande superettan omfattar åtta lag, som ska spela totalt elva matcher. De två bästa går vidare till ett damligakval.

ÖB:s mål har hela tiden varit att gå till detta kval. Under resans gång har man dock tappat två viktiga spelare i Evelina Strömberg och Josefin Hellberg.

Dessutom blev forwarden Moa Lundqvist axelskadad i sista grundseriematchen mot Solna. Frågan är hur detta kommer att påverka laget.

– Vi är fortfarande ett starkt lag. Jag har all tro på mina lagkompisar och ledarstaben. Vi behöver bara se till att vi steppar upp, både individuellt och som lag och pushar varandra, menar Taylor.

Hon tillägger att det är ÖBS:s inställning som kommer att avgöra utgången av superettan.

– Det är en attitydsfråga. Om vi går in fokuserat i nästa fas av säsongen och med en ödmjuk inställning, då är är det bara himlen som är gränsen. Vi har alla bitar i spelet. Nu gäller det bara att tänka rätt och ha tuffheten.

Mer läsning

Annons