Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Stora umgängesytor och personlig inredning – följ med in i Claes och Susanne Åkesons nybyggda villa

Insynen är minimal, umgängesytorna stora och ljusa, inredningen personlig. När Claes Åkeson och Susanne Rosencrantz Åkeson byggde nytt tillsammans, lade de in all sin erfarenhet av boende.

Annons

Här, i vardagsrummet intill braskaminen, trivs Claes och Susanne. Skänken har Susanne målat och mitt på den syns ett av hennes konstverk.

Egentligen är läget för Claes och Susannes hus lite svårt. Det ligger mitt i ett villakvarter med grannar åt alla håll. Tomten är på ungefär 1200 kvadratmeter. Ändå ska det visa sig att känslan är privat när man rör sig i huset.

Vi parkerar utanför Susanne och Claes villa i Kumla. Huset är vitt med puts och påminner lite om en Skånelänga. Uppfarten ser ut som om den är gjort av gatusten. Så här från gatan ser huset lite slutet ut, man ser inte in.

Entrén ger ett intryck av Skåelänga med vit puts och det speciella platta teglet på taket.

Vi knackar på den svarta dubbeldörren och kliver in i en liten hall. Från hallen ser vi rakt in i den stora öppna yta som är kombinerat kök och vardagsrum. I centrum står det runda matbordet med många stolar.

I köket finns också en köksö med spis och en kompinerad fläkt och lampa. "Fläktlampan" är dessutom lite av ett konstverk i sig då det går att byta färg på den.

Totalt är den öppna ytan som är vardagsrum och kök 85 kvadratmeter.

Köket domineras av det stora runda bordet med plats för många. Mot söder finns stora fönster med mycket ljusinsläpp.

Den ena husflygeln, den med vardagsrummet, har taket öppet upp till nock. Dessutom är fönstren mot söder stora. Resultatet är ett ljust allrum där det ändå går att skärma av insynen med hjälpa gardiner.

I vardagsrummet har Claes tänt i braskaminen som nu sprider en skön värme.

- Jag ville ha just en braskamin som snabbt kan ge värme när man kommer hem och det är lite ruggigt. En kakelugn är ju snygg men ger värme först efter ett tag och det ville jag inte ha, säger Claes.

Möblerna är en mix av nytt och second hand. Second handmöblerna har Susanne målat vita.

Vardagsrummet är stort och ljust och öppet upp till nock.

I vardagsrumsflygeln, mot gatan, ligger dottern Veras lekrum och Susanne och Claes sovrum med tillhörande badrum och walk-in-closet (klädkammare).

I andra flygeln finns tvättstuga, tre barnrum, allrum och ytterligare ett badrum.

- Vi har ett badrum till oss, ett till barnen och en gästtoalett. Det känns bra, kommenterar Susanne.

Och så visar hon och Claes hur de planerat huset så att alla fönster ut mot gatan ligger högt upp i rummen och är små för att ta bort insynen. Från början hade huset en enkeldörr med ett ljusinsläpp på sidan men det tog de bort och ersatte med dubbeldörrar. Ljusinsläppet finns nu ovanför dubbeldörren.

Susannes konst är en del i inredningen, både som tavlor och kuddar.

Framför köket, mot söder och med huset på tre sidor, ligger uteplatsen. Väggar och tak är målade vita i nästan hela huset. Ändå är det inte bara vitt i huset. Susanne är konstnär och hennes färgsprakande motiv finns på tavlor och textilier, inte minst i vardagsrummet.

- Vi tänkte att vi inreder vitt och bor in oss först. Sedan ändrar lite när vi ser vad som passar, säger Susanne.

Nu har de bott i huset i några år och har just tagit ett första steg i förändringen av allt det vita. De har satt en tapet i ett av barnrummen. Susannes dotter Nellie har valt en turkos tapet till sitt rum. Nu finns planer på mera tapeter, bland annat en storbladig till barnens allrum.

- Vi är väldigt nöjda med huset, säger Susanne och Claes.

Uppfarten ser ut att vara gjord av gatusten men det är betong. Claes är extra nöjd att man inte behöver rensa ogräs eftersom allt är en enda stor platta.

När vi ska gå får vi veta att det vi trodde var gatsten på uppfarten är betong som fått mönster så det ser ut som sten. Det är alltså en helt betongplatta.

- Perfekt, man behöver inte rensa ogräs, säger Claes.

Men inget är så bra att det inte kan bli bättre.

- Drömmen är att någon gång få bo vid havet, säger Susanne.

Huset sett mot söder med de  stora fönstren som släpper in mycket ljus.

Huset sett mot norr där insynen blir minimal tack vare höga fönster.

Fakta

Här bor: Claes Åkeson, programledare på Aftonbladet TV samt Susanne Rosencrantz Åkeson, säljare på Möller bil samt konstnär som bland annat säljer sin konst via Expressen Leva och bo. Dessutom bor där gemensamma dottern Vera. De av deras respektive barn som inte är vuxna bor i huset på deltid.

Huset: Är ett 200 kvadratmeter stort Anebyhus i H-form som anpassats efter parets önskemål. Det är på 7 rum och kök. Utvändigt är det vitslammat och på taket ligget platt taktegel.

Husleverantören tävlar med Susanne och Claes hus i hustillverkarnas tävling "Årets hus". Du kan läsa mer här.

Annons
Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!

Annons