Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hem för vandraren

/

Tycker du att camping är för svennigt och hotell för dyrt? Då kan du bo på ett av Östersunds tolv vandrarhem.

Annons

Nyligen öppnade det elfte vandrarhemmet, Gästen, i äventyrshuset Multi challenges lokaler. Så i juni öppnade ett nytt vandrarhem i gamla brandstationens lokaler. Namnet är Ledkrysset och det blir Östersunds tolfte vandrarhem.

Ledkrysset drivs av Åsa Green som tidigare har drivit vandrarhem både i Storvallen utanför Storlien och i Kebnekaise. När Åsa fick sitt andra barn kände familjen att det var dags att flytta från Kebnekaise som inte var speciellt barnvänligt.

Åsa ville dock fortsätta att driva vandrarhem och har nu slutit ett franchising-avtal med Svenska turistföreningen, STF, vilket innebär att det nu finns två STF-anslutna vandrarhem i stan.

– Ja, förut fanns bara Jamtli och det räckte inte riktigt till. De hade ofta fullt och nu har de redan börjat skicka upp gäster till oss, säger Åsa Green.

Ledkrysset har 24 rum med sammanlagt 60 bäddar, det erbjuds allt från enkelrum till sovsal. Gemensamt kök, sällskapsrum och två terrasser ryms också i vandrarhemmet, allt i fjällinspirerad miljö.

– Jag vill att gästerna ska mötas av fjällbjörkar, vattenfall och fågelsång. Kontrasten mot stan ska vara påtaglig och man ska bli förvånad när man kliver in i vandrarhemmet, säger Åsa Green.

Arbetet med att göra om de gamla logementen till dugliga rum för vandrarhem drog dock ut på tiden. Och anledningen var något ironisk:

– Ja, det största jobbet var att få den här gamla brandstationen tillräckligt brandsäker för att få ta emot sovgäster, säger Åsa Green.

Varje år görs drygt en miljon övernattningar av turister i Östersunds kommun. Av dessa är en dryg femtedel kommersiella, det vill säga övernattningar på hotell, vandrarhem eller i stugor. Åsa Green tror att Ledkryssets centrala läge ska locka många att välja just hennes vandrarhem framför konkurrenter- na.

– Jag har märkt att många turister kommer med tåg och då är det smidigt att ta sig upp hit, det är krångligare att ta sig ut till Frösön exempelvis. Här finns det även många olika boendealternativ och jag hoppas verkligen att få till en härlig stämning som ska göra att folk trivs här, säger Åsa Green.

Och turister i all ära, för att kunna gå runt tror Åsa Green att man måste lyckas få hit andra typer av gäster. Hon hoppas att bland annat kunna locka distansstudenter från Mittuniversitetet, arbetare på tillfälliga byggen och affärsresenärer med en något stramare budget.

Hur får man ekonomi i ett vandrarhem?

– Vandrarhem är inte lika personalkrävande som exempelvis ett hotell, och personal kostar. På vandrarhem gör gästerna saker själva, de städar och har med sig egna lakan exempelvis. På så sätt räcker det med två och en halv personal för att driva Ledkrysset. Åtminstone till en början.

Annons
Annons
Annons