Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hetta om Strömsund, barndomshjälten och hur ÖIK ska sig till Hockeyallsvenskan: "Framgång föder framgång"

/
  • Henrik Hetta om uppväxten i Strömsund, barndomshjälten och hur ÖIK ska ta sig till Hockeyallsvenskan:

Enligt flera oberoende källor är det klart att Henrik Hetta går till Skellefteå AIK. Själv vill han inte kommentera flytten men pratar gärna om uppväxten i Strömsund, ÖIK's förutsättningar att gå upp i allsvenskan och om att hockeyn måste bli mer tillgänglig för fler barn.

Annons

Strömsundssonen Henrik Hetta flyttar till Skellefteå. Så sägs det i alla fall. Själv vill han inte kommentera flytten. Allt han säger är att han inte kommer att spela i Malmö nästa säsong.

– Det är utav respekt för laget, säger Hetta och fortsätter:

– Jag tror att många har missuppfattat det. Det enda som är klart är att jag ska flytta från Malmö.

LÄS MER: Henrik Hetta närmar sig guldstaden – kan hamna i Skellefteå nästa säsong

26-åringen har gått från uterinkarna i Strömsund till lagkapten i SHL-laget Malmö Redhawks. Efter fyra säsonger är det dags att röra på sig.

– Jag har haft fyra otroligt bra år här. Det har varit kanonår som har utvecklat mig både som person och som spelare.

Karriären började i Strömsunds IK och han gick sedan via Östersund/Brunflo IF till Asplöven. Han gick därifrån vidare till Olofströms IK i division 1 och kom till Malmö, som då spelade i Hockeyallsvenskan, säsongen 2012/2013. Efter bara två säsonger fick han förtroendet att leda Malmö i form av lagkapten.

– Jag gick in med en målsättning att ta en plats i laget. Första säsongen kom jag in med ett try out - avtal. Det var bara att försöka ta en plats och det lyckades jag med, säger han och fortsätter:

– Sen hade jag en bra första säsong och fick förtroende av tränarna. Jag hade ett riktigt bra första år och tycker jag tog kliv framåt varje år sen. Efter två år blev jag lagkapten och det var en stor ära, säger han.

Han har tagit många steg, inte bara genom att med laget gå från division 1 till SHL, utan även genom kaptensuppdraget.

– Man lär sig mycket. Det har varit tufft ibland men roligt och jag är otroligt tacksam. Det var fantastiskt och det gjorde beslutet än svårare att ta. De har trott på mig men jag tyckte det var dags att göra något nytt.

Han ville först inte skriva på för Malmö. Sedan började det spekuleras om att Henrik Hetta skulle till ett annat SHL-lag. Till slut var det "klart" att Hetta ska till Skellefteå AIK, som för fjärde året i rad har vunnit grundserien i SHL.

Hetta vill inte prata om det, men det går att prata om hur han kommer att ta plats i ett nytt lag, i hypotetiska termer.

– Skellefteå är ett bra lag och de spelar rolig hockey. Oavsett var jag hamnar kommer jag att bidra med hårt jobb och stabilt tvåvägsspel. Jag vet vad jag är för spelartyp och därför vill ett lag ha mig. Jag är väl ganska allround och det ser jag som en styrka, säger han.

För honom är det viktigt att fortsätta utveckla det som gjort honom framgångsrik hittills. I ett nytt lag kan det bli ett framgångsrecept.

– Jag tror jag kommer reagera positivt på en ny roll. Det blir nya utmaningar. När man kommer till nytt ställe vill man bevisa att man är bra. Jag ska fortsätta vara noga med allt jag gör i träning och ett miljöombyte kan ibland bli saken som gör att man tar nästa steg.

Sedan barnsben har drömmarna funnits där. När frågan om möjliga kontrakt utomlands, som i KHL eller till och med NHL, ställs blir Hetta försiktig. Han vill behålla sina drömmar för sig själv.

– Nu är jag 26 och det är inte ungt längre. Tidigare har man känt att man har hela karriären framför sig men så är det inte nu. De kommande två åren är otroligt viktiga. Men jag vill bli en riktigt bra spelare i SHL och se var det kan ta mig. Jag vill se hur bra jag kan bli, hur långt kan jag komma, säger han.

LÄS MER: Efter fula tacklingen - Strömsunds Henrik Hetta är spelklar igen

Det har gått ett antal nu men som ung hockeyfantast var Strömsund den perfekta platsen att växa upp på. Henrik Hetta kommer ihåg de åren med glädje.

Hur viktigt var Strömsund för hur du formades?

– Det var otroligt viktigt. Man vet att i större städer och även i Östersund är det svårt med istider. Det är bättre nu men jag spelade ju i Östersund från det att jag var 16 och det var alltid att man skulle snabbt av isen för att nästa lag skulle på, säger han och fortsätter:

– Jag hade ju nyckel till ishallen och kunde åka ner när jag ville. Det fanns oändligt med istid. Vi var alltid ute och tränade och Tobias Falk som bodde granne med mig (nu i ÖIK, reds anm.). Hans pappa Jerry spolade alltid upp en uterink på deras bakgård. Där växte jag och Tobbe upp, Jerry gjorde ett superjobb och det fanns alltid möjlighet att vara på is. Det gör det faktiskt inte på alla ställen.

Det märks att hembygden är viktig för Hetta. Han talar varmt om Strömsund, om Östersund och om ÖIK, som han följer med spänning. Men han har också åsikter om vad lagen måste göra för att Östersund ska få ett A-lag på högre nivå och därmed locka fler att börja med hockey.

– ÖFK har ju gått upp till allsvenskan och det är positivt. Det är perfekt för ÖIK att se att det går att göra en sådan resa. Man bör snegla lite på vad ÖFK har gjort. De har vågat se möjligheterna och vågat försöka ta nästa steg, säger han och fortsätter:

– Framgång föder framgång. Men jag har spelat i ettan i både norra och södra Sverige och serien i södra är betydligt bättre. Vissa topplag i norra skulle kunna vara bra i söder men det är kortare resor där och man kan lägga mer pengar på spelarbudgeten i stället för på resor.

Han menar också att ÖIK måste vara bättre förberedda på det motstånd som lagen söderifrån bjuder på.

– Man måste vara förberedda på att det är tufft i kvalen. Lagen från söder har mött lag av ÖIK's kaliber hela året. Om man vill göra en rejäl satsning måste man göra det från början och ta in spelare innan säsongen börjar, inte mitt i den. Lagsport handlar om lagkemi och om det kommer in spelare under säsongen måste det vara de allra bästa spelarna.

Trots kritiken tror Hetta på ÖIK. Han tycker att potentialen och förutsättningarna finns. Men det finns också en annan faktor som gör det svårare för Jämtland att utmärka sig på hockeykartan. Att det inte finns ett A-lag på högre nivå gör att färre lockas av hockeyn. Dessutom är det en kostnadsfråga.

– Det har blivit en dyr sport. Det måste man göra något åt så att fler kan spela. Det är väldigt stor skillnad från när jag var liten, materialkostnaderna har blivit väldigt mycket dyrare. En 12-årig grabb ska ha en klubba för 2000 kronor som kan gå av vid första skottet, säger han.

Behöver en 12-åring en så dyr klubba?

– Det klart du kan klara dig med en träklubba men när man är i den åldern och alla andra har komposit, då vill man ha det som de andra har.

Att lämna Malmö inför nästa säsong känns spännande, men också svårt. Det har varit en lång period av framgångar för Hetta, och han glömmer inte det Malmö gjort för honom.

– Jag har fortsatt bra kontakt med sportchefen och flera andra människor i klubben. Några av mina bästa kompisar spelar kvar där och jag tror att Malmö kommer att bli ett storlag. Det finns alla förutsättningar för det och det gäller att ta till vara på dem nu.

Personligen har han en ny spännande resa att se fram emot i SHL. Landslaget verkar dock en bit bort. Till skillnad från Edwin Hedberg har han inte fått något samtal från Per Mårts.

– Jag har inte hört något om det och det är inget jag hade förväntat mig efter den säsong jag gjort. Jag var inte tillräckligt bra i år och har haft en del skador. Men det var grymt roligt att höra att han (Edwin) hade fått samtalet. Jag följer honom, man har ju lite koll på killarna från Jämtland.

Malmös säsong är över för den här gången och Hetta ska ta en välbehövlig semester. När Sporten når honom är han i full färd att göra i ordning lägenheten inför att han ska ta flyget till Bali för två veckors slappande, som han uttrycker det.

– Det var bra att säsongen tog slut för mig. Jag har haft en del skador som jag inte lider av nu men kroppen är definitivt sliten.

På frågan om när han kan tänka sig att tala ut om en flytt till Skellefteå (som enligt flera oberoende källor blir av), är han försiktig igen.

– Du får höra av dig igen när det blivit officiellt, säger han.

Mer läsning

Annons