Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

J/H Innebandy i upplösning – hela styrelsen avgår

Jämtland/Härjedalens innebandyförbund befinner sig i upplösning.

Sedan Svenska innebandyförbundet rivit upp ett av JHIBF:s beslut har hela styrelsen valt att avgå.

– Vi blir överkörda av förbundet, då tappar man lusten att hålla på, säger Urban Henrixsson.

Annons

Orsaken till att hela styrelsen på sju personer valt att ifrånsäga sig sina uppdrag är egentligen tvådelad. Men i första hand handlar det om att man känner sig överkörda av svenska innebandyförbundet som underkänt JHIBF:s beslut att inte låta IBF Frösön delta i vinterns DM-turnering.

Urban Henrixsson, ledamot i JHIBF:s styrelse förklarar vad som hänt:

– För att få vara med i DM måste man delta i ett DM-möte som vi kallar till varje år, på det mötet var inte Frösön med och därmed fick de inte vara med i DM.

– Sen överklagade Frösön till svenska innebandyförbundet som gav Frösön rätt.

• Hur motiverade de det?

– Jag är inte helt insatt i den frågan men om jag förstått det hela rätt så skulle vi ha kallat "DM-mötet" för "serieträff" – då hade vårt beslut varit giltigt. Det rör sig alltså om en ganska löjlig detalj.

I det läget valde JHIBF:s styrelse att avgå. Men inte för att man ledsnat på IBF Frösön.

– Nej, de måste så klart få överklaga de beslut vi tar. Men det känns trist när vi försöker skapa regler att jobba efter och sen blir överkörda av svenska innebandyförbundet.

• Men vad säger du till de som kanske tycker JHIBF är larviga som inte bara låter Frösön vara med i DM?

– Det är inte riktigt rätt att utrycka det så, alla föreningar som deltog på DM-mötet var eniga om det här. Det är inte enbart förbundet som fattat det här beslutet.

Urban menar också att problemet inte är helt nytt, även tidigare har lag som inte deltagit på DM-mötet nekats spel i DM.

• Vad händer med DM-turneringen nu, ska spelade matcher strykas?

– Jag vet inte. Nu blir det sex i stället för fem lag och tidigare år har vi valt att spela i två grupper i stället för i en rak serie om det är sex eller fler lag ... jag vet inte hur den framtida styrelsen tänker kring det här.

Men DM-bråket är inte den enda härvan som fått JHIBF-styrelsen att tappa orken.

Del 2 i innebandysoppan handlar om den lokala herrtrean där Hammerdal och Krokoms B-lag beviljades platser i serien efter utsatt deadline.

– Det var Krokom som inte riktigt visste vilken serie de ville spela i så när de väl bestämt sig var det egentligen redan för sent. Då tog vi en omröstning i styrelsen och kom fram till att vi tyckte det var så viktigt att ungdomarna skulle få spela innebandy att vi gav dem en plats i serien.

Och under tiden hade läget för Hammerdals B-lag, som tidigare tackat nej till spel i trean, ljusnat så pass att de också ville vara med.

I stället för ursprungliga sju lag bestod serien plötsligt av nio lag.

Men då kom nästa protest, nu från IBF Frösös B-lag som inte ansåg sig ha råd med den utökade serien.

– Så vi tog tillbaka beslutet om att låta Hammerdal och Krokom spela i trean, berättar Urban Henrixsson.

• Är ni irriterade på att Frösön protesterade i den här frågan?

– Nej, det kan vi inte vara. De har ju rätt i sak, vårt beslut att släppa in Hammerdal och Krokom är ju egentligen felaktigt enligt reglerna ... men den här gången tyckte vi som sagt att det var viktigast att se till att ungdomarna fick spela innebandy, säger Henrixsson.

• Men nu är de alltså utkastade ur serien?

– Nja, vi får se. Den 10 december har vi ett möte där den gamla styrelsen och ordförandena från länets tio aktiva föreningar träffas, då ska det väl avgöras.

Då ska förhoppningsvis ett första steg mot att forma en ny styrelse också tas.

• Har du tappat tron på innebandyn i länet?

– Visst har man tappat lite energi, men jag har inte tappat tron på sporten. Jag tror det kommer nåt bra ur det här, föreningarna måste inse att de måste samarbeta mer med förbundet ... att förbundet och föreningarna hör ihop.

– Men om vi inte lyckas med det måste man så klart fråga sig hur seriösa vi egentligen är inom innebandyn här i länet, säger Henrixsson.

Annons
Annons
Annons