Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever tvingades äta kattmat under nollning

Åre gymnasieskola har haft krismöten och bett polisen om hjälp efter att det blivit känt att elever tvingades äta kattmat på nollningen.

– Jag tycker inte att förnedring är kul, säger rektorn Angelica Faktus, som kräver att all nollning stoppas.

Annons

Skidgymnasiets elever i årskurs ett kallades förra veckan till nollning av de äldre eleverna. Nollning kan beskrivas som en inspark för nya elever.

När eleverna i årskurs ett på skidgymnasiet kom tillbaka till elevhemmet på natten förstod personalen att något otäckt hänt. Flera elever var skärrade och mådde dåligt. När elevhemspersonalen insåg att de varit med om en nollning kontaktades rektorn Angelica Faktus. Morgonen därefter kallade rektorn skolpersonalen till ett krismöte.

– De hade blivit utsatta för kränkande behandling.

Angelica Faktus förklarar att hon ännu inte har alla fakta om vad som egentligen hände på onsdagskvällen förra veckan. Enligt de uppgifter hon hittills fått har elever tvingats äta en sörja bestående av olika slags livsmedel. Men sörjan har även innehållit kattmat.

Äldre elever har påpekat att det varit på skoj.

– Jag tycker inte att det är humor att äta kattmat. Det är fel att någon far illa när något ska vara kul.

Skolpersonal har pratat med de äldre eleverna som sagt att nollningen varit frivillig och att aktiviteten skett efter skoltid. De äldre eleverna har dessutom påpekat att nollning är tradition på skidgymnasiet och att de vuxna inte tidigare har brytt sig.

– Eleverna är duktiga på att dölja och vuxna är duktiga på att blunda. Den kombinationen är förrädisk, säger en självkritisk rektor.

Nu har personal och skolledning lagt upp en strategi för hur nollningen ska stoppas. Eleverna är informerade om händelsen och hur skolan ser på den. De som behöver stöd ska få hjälp av elevhälsan. Dessutom ska skolan ta reda på om något olagligt har skett. Polischefen i Järpen ska delta i ett möte med eleverna.

– Vi informerar och sprider budskapet att det är fel mot skolans värdegrund och att det förmodligen strider mot lagen.

Annons
Annons
Annons