Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kattmaten en kul grej"

/
  • – Det som nu kommer fram är så uppblåst av vuxna, säger Elisabeth som går på skidgymnasiet i Åre och var en av dem som landade kattmat i det som hennes skolkamrater skulle dricka.
  • Angelica Faktus, rektor och Kicki Wedin, biträdande rektor vid Åre Gymnasium tar avstånd från nollningen på skolan. – Vi kan inte ha bevakning 24 timmar per dygn, säger Kicki Wedin.

– Jo, vi hade kattmat blandat med annan röra som de drack mellan fyspassen. Men allt var frivilligt, vi tvingade ingen.

Annons

Elisabeth går på skidgymnasiet i Järpen. Hon erkänner utan omsvep att hon lagt blandade kattmat i den sörja som hennes skolkamrater fick dricka. Elisabeth har själv blivit nollad och nu har hon själv nollat andra.

– Jag tyckte det var bra att bli nollad. Jag blev satt i störiga situationer men jag kände också att vi kom närmare varandra i klassen och på skolan. Nu är jag accepterad i gänget, menar hon.

Anonyma intervjuer som SVT:s Västerbottensnytt gjort med elever vid skidgymnasierna i Gällivare, Tärnaby, Sollefteå och Järpen talar om allt grövre former av nollning.

Där berättar elever att de tvingats till striptease inför sina skolkamrater, att äldre elever kastat ägg på dem och att en del fått berättar om sina sexuella erfarenheter.

Enligt Elisabeth har den grövre formen av trakasserier inte förekommit i Järpen.

– Jag är en människa som aldrig skulle kunna göra något elakt mot en annan människa. Det som nu kommer fram är så uppblåst av vuxna, säger hon.

– Men varför lägga kattmat i det en skolkompis ska äta?

– Bara därför att det är en kul grej helt enkelt, säger Elisabeth.

Hon säger avslutningsvis att hon hört att det gick betydligt värre till förr i tiden på skolan.

– Nu sker allt under kontroll. De flesta vill ha en introduktion till skolan, avslutar hon.

PS. Elisabeth är ett påhittat namn. DS

Annons
Annons
Annons