Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möttes av en hemsk syn i fårstallet

När Axel Olsson gick in i fårstallet på lördagsmorgonen möttes han av en hemsk syn. Två hundar hade tagit sig in och rivit en tacka och tre lamm till döds. 14 tackor och två lamm var svårt skadade och avlivades efter veterinärbesiktning.

Annons

På fredagskvällen fanns 39 får och 30 lamm i stallet på gården i Klövsjö. På lördagsmorgonen gick Axel Olsson ut för att ge djuren mat och för att se om någon av tackorna hade lammat under natten.

– När jag kom in i fårstallet såg jag att det var två lösa hundar där som hade gjort betydande skada på min fårbesättning. Det känns för jävligt, säger han.

En tacka var död och 14 var skadade. Dessutom var tre lamm döda och flera var skadade. Axel Olsson ringde efter veterinär som undersökte och dokumenterade de skador som uppstått.

– Vi tvingades tyvärr att avliva 14 tackor och två lamm. Som det är nu är det skador på alla tackor utom sju.

Under eftermiddagen fortsatte undersökningen av lammen. Flera av dem har skador efter hundbetten och åtta lamm saknar mamma.

– Jag får mata dem med flaska till att börja med så att de ska överleva.

Polisen har varit på plats och händelsen blir nu ett försäkringsärende. Axel Olsson klandrar inte hundägaren för det som inträffat.

– Vi måste få ha hundar och jag har inget agg mot hundägaren, det är olyckan och oturen som varit framme. Jag har fåren på bete och det har ju hänt att de har varit på rymmen också.

Fåren är så kallade Klövsjöfår som det endast finns några hundra av i landet och den besättning som ägs av Axel Olsson och hans bror, Erik Olsson, är den största. Det har tagit flera år att bygga upp besättningen.

– Det är renrasiga Klövsjöfår och de är akut utrotningshotade. Vi ska vårda de tackor som är kvar och ambitionen är att fortsätta, säger Axel Olsson.

Mer läsning

Annons