Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glest första majtåg i Funäsdalen

/
  • Huvudtalare i Härjedalen var Mari Nordén. Som många andra socialdemokrater kritiserade hon Reinfelds sätt att leda Sverige.
  • Renägaren Magnus Rehnfeldt var inbjuden som talare.– Fixar ni så det blir ordning på rovdjurspolitiken kan till och med jag bli socialdemokrat, sa han.
  • De senaste opinionssiffrorna visar att det går bra för socialdemokraterna. Trots detta var det endast 48 personer som var med i årets första majtåg som gick i Funäsdalen.

Det var endast 48 personer som valde att gå med i första majtåget i Härjedalen. Lokala paroller och slagord lyste med sin frånvaro när Arbetarkommunens anhängare samlades i Funäsdalen.

Annons

– Men jag tycker att uppslutningen är bra ändå, alla är inte hemma och krattar gården, sa kommunalrådet Gottfrid Jonsson (S).

Efter samlingen vid bussgaraget drog det 75 meter långa tåget upp till Fjällmuseet. Sossarnas partitrubadur Stefan Ström stod för underhållning och valtal hölls av Arbetarkommunens nya ordförande Abbas Khanahmad, riksdagsledamoten Marie Norden samt Magnus Rehnfeldt. Den sistnämnde hade speciellt bjudits in för att berätta om rennäringens villkor.

– Det var bra att vi från rennäringen får tillfälle att komma till tals och jag tackar det tackar jag för, sa Magnus Rehnfeldt.

Magnus Rehnfeldet gav sin syn på hur det är att vara renägare idag. Han gladdes åt att den segdragna markägartvisten äntligen går mot sin lösning.

– Det är bra för både oss och markägarna. Men vi har värre problem. Regelverk och myndigheter ställer krav som gör att vi snart inte har tid att arbeta ute bland renarna. Vi håller på att samråda ihjäl oss på grund av alla möten som vi ska vara med på, sa Magnus Rehnfeldt.

När det gäller rovdjur är det ett större problem än vad myndigheterna påstår menade han och påpekade att hela 30 procent av renarna är rovdjursförluster.

– De som säger att vi tjänar pengar på detta genom rovdjursersättning vet inte vad de pratar om.

Bland rovdjuren finns vargen. Ett djur som inte går att ha tillsammans med rennäringen. Trots det så tillåts ett revir i trakterna av Lillhärdal.

– Det ställer till elände för både oss och fäbodbrukarna. Nej, det här landets rovdjurspolitik har kapsejsat rejält, sa Magnus Rehfeldt.

Med de orden drog han ner dagens förstå applåder.

– Kan ni fixa så det blir ordning på rovdjuren kanske till och med jag blir socialdemokrat, kontrade Magnus Rehnfeldt.

Riksdagsledamoten Marie Nordén från Hede höll i sitt tal sig från rovdjuren, om man nu inte ser den sittande regeringen som sådana.

– Efter sex år är det uppenbart att Reinfeldts regering inte fungerar. De har bland annat skurit ner möjligheterna för ungdomarna att lyckas få en vettig utbildning. En hel generation går till spillo samtidigt som de använder miljarder för att sänka krogmomsen.

Annons
Annons
Annons