Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konflikter på nystartat flyktingboende i Sveg

Upptakten på boendet för de ensamkommande flyktingbarnen i Sveg har varit allt annat än lugn. Främst är det relationerna mellan de som bor där som är konfliktfyllda.

Annons

Under kommunfullmäktiges senaste sammanträde informerade Gunilla Anklew, chef för verksamheten kring de ensamkommande flyktingbarnen, om hur allting hade fungerat den första månaden.

Redan då berättade hon om att det var många konflikter mellan ungdomarna och dessa har tilltagit sedan dess.

– Vi trodde att vi var väl förberedda men det har varit mer konflikter mellan olika grupperingar än vad vi kunde tänka oss, säger Gunilla Anklew.

Stämmer det att det har förekommit knivhot också inne på boendet?

– Nej, inte alls. Det blir mycket rykten som sprids, exempelvis startades många rykten när ett pizzabak gjorde att brandlarmet gick så att brandkåren kom hit.

– Jag ska inte sticka under stol med om att det är stökigt och bråkigt stundtals men något våld förutom lite knuffar har inte förekommit.

Vad beror konflikterna på?

– Mycket är språkförbistringar, de förstår inte varandra och inte personalen. Dessutom lägger de olika tolkningar i hur man ska vara mot varandra. Sedan har inte deras skolsituation fungerat helt perfekt ännu, samtidigt som kontakterna med Migrationsverket och osäkerheten om de får stanna också gör sitt till för att humöret ska gå upp och ner.

Känner sig personalen hotad?

– Nej, det är ingen som känner sig hotad men lite obehagligt kan det upplevas då det blir högljudda konflikter, säger Gunilla Anklew.

Annons
Annons
Annons