Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsens bedömning: Vargar river djur mitt i byn

/
  • Ett av de dödade rådjuren låg vid gårdens Silvers där Anna Carin Olofsson bor. Byborna menar att det är två vargar som springer runt stugknutarna i Lillhärdal. Unge Viking Bergström tittar på den sargade rådjurskroppen.

En varg tros under nätterna jaga bland husen i Lillhärdal. Den har dödat två rådjur de senaste dygnen. Attackerna har skett runt stugknutarna och många bybor tycker att det är obehagligt.

Annons

– Nu har det gått för långt. Det är väl ingen som kan tycka att det är roligt att ha varg mitt bland husen, säger Bjarne Eggen.

I fredags hittades ett rivet rådjur i norra delarna av byn. Enligt de bybor som inspekterat platsen är de säkra på att det varit en varg i farten.

På lördagsmorgonen hittades ännu ett rivet rådjur. Denna gång uppe vid gården Silvers där skidskytten Anna Carin Olofsson bor. På infarten, endast 50 meter från skidskyttens bostad, låg det sargade rådjuret.

– Det finns spår efter varg överallt i byn. Och jag tror att det är två stycken som smyger runt här på nätterna. Snart törs väl inte folk gå ut, säger Bjarne Eggen.

Enligt uppgift har gråben satt sina avtryck bland annat runt skolan, kyrkan och många andra fastigheter i byn.

Det är känt sedan tidigare att två vargar har bildat revir i södra delarna av Härjedalen. I somras rev de flera får och en kalv som gick på sommarbete ett par mil sydväst om byn. Det mesta talar för att det är samma vargpar som nu börjat jaga rådjur bland bostadshusen i byn.

Ännu har ingen sett vargarna, men de flesta som ÖP pratat med är övertygad om att det är vargar som varit i farten.

– Det kommer väl i skydd av mörkret. Men spår och på det sätt rådjuren är rivna gör att jag är säker på att det är vargar och inget annat djur, säger Bjarne Eggen.

Den ena vargen, tiken, är försedd med sändare vilket gör att länsstyrelsen kan se vart hon varit. Enligt positionerna har hon funnits på den plats och i den tidpunkt det senaste rådjuret rivits.

– Det stämmer. Honan har varit på samma plats och jag bedömer det som troligt att det är vargen som rivit rådjuret, säger naturvårdshandläggare Jessica Backeryd som har hand om rovdjursfrågor vid länsstyrelsen.

Naturbevakare ska i dag undersöka de dödade rådjuren och kontrollera spåren.

Om det efter det visar sig vara vargar som finns i byn under nätterna. Vad gör ni då?

– Den första åtgärden blir att försöka skrämma bort vargarna. Att de river rådjur innebär inte att det är aktuellt med skyddsjakt i det här läget, säger Jessica Backeryd.

Mer läsning

Annons