Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olle Larsson startar nytt politiskt parti i Härjedalen

Den tidigare sverigedemokraten Olle Larsson startar ett nytt parti i Härjedalen. Målet är att det nybildade Härjedalspartiet ska bli det största oppositionspartiet i kommunen nästa val.

– Vi behöver ett parti. Idag har vi allt för många politiker som inte företräder folket på landsbygden, säger Olle Larsson.

Annons

Olle Larsson, Ränningsvallen satsar vidare för att slå sig in i politiken i Härjedalen. Som sverigedemokrat tog han och partiet sig in i kommunfullmäktige 2006 med två mandat. Vid valet 2010 ryckte de till sig ytterligare ett mandat och var det enda parti som då gick framåt i Härjedalen. I januari 2011 lämnade han SD och har tack vare sina personvalsröster suttit kvar som politisk vilde.

– Partiet prioriterar inte landsbygdsfrågorna och allas lika rättigheter. SD:s riksdagsgrupp har inte uppfyllt de lägsta förväntningar jag har på ett parti som lovade att företräda landsbygdens folk, säger Olle Larsson.

Nu gör han omtag genom att starta Härjedalspartiet. Styrelsen är bildad och registrering tillsammans med över 60 namnunderskrifter är inskickade till valmyndigheten.

I styrelsen i Härjedalspartiet sitter Olle Larsson som ordförande, Per-Åke Eriksson, Sveg, sekreterare och Henrik Ljungberg från Långå som kassör.

– Vårt mål är att bli det största oppositionspartiet vid valet 2014. Vi har ett partiprogram som framförallt fokuserar på kommunmedborgarnas intressen och en utvecklig av Härjedalen.

* Alla politiker vill väl utveckla kommunen till det bästa?

– Det borde vara så, men vi har allt för många som inte är goda företrädare för folket på landsbygden, säger Olle Larsson.

– Det handlar idag mer om förvaltning istället för utveckling när det gäller Härjedalen.

I sitt program skriver Härjedalspartiet att man vill ge människor möjlighet att leva och verka i hela Sverige med ett minimum av byråkrati, med eget ansvar och samma rättigheter för alla oavsett etnisk tillhörighet och näringsverksamhet.

* Många anser att du under åren gått lite väl hårt fram när det gäller rennäringen. Vill Härjedalspartiet ha några renägare överhuvudtaget?

– Naturligtvis, men min åsikt är och har varit att fler ska ha tillgång till statlig mark, det är en rättvisefråga och de som kritiserar mig i den punkten värderar ordet demokrati på annat sätt än vad jag gör, säger Olle Larsson.

Han menar exempelvis att det är fel att en same som är norsk medborgare och är medlem i en svensk sameby har större rättigheter till mark än de som bor här i Härjedalen.

– Klart att rennäringen ska finnas kvar. Härjedalspartiet ska inte förstöra eller minska rennäringen intressen. Men det är staten som har fått till ett system som gjort det ohållbart för både renägarna och de övriga som bor i Härjedalen, säger Henrik Ljungberg.

* Var kommer ni att hamna politiskt?

– Vi ska inte hamna på någon skala, varken till höger eller vänster.

Annons
Annons
Annons