Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samtliga misstänkta för vargjakt häktade

Fem män från Härjedalen är nu häktade misstänkta för grovt jaktbrott. Fyra av dem togs enligt uppgift vid Tandsjörevirets lya, utrustade med halvtinat kött. Den femte körde skoter.

Annons

Tandsjöreviret på gränsen mellan Härjedalen och Dalarna är länets enda vargrevir. I fjol födde alfaparet fyra valpar, alla av hankön.

I vinter har inventeringar visat att flocken består av minst fem djur, föräldrarna som bär pejlingshalsband och tre av fjolårsvalparna.

Den 6 maj landade en polishelikopter mitt i Dalaskogen söder om Härjedalsgränsen, vid Ulvsjön söder om Lillhärdal. Fyra män till fots greps och anhölls senare på dagen misstänkta för grovt jaktbrott. Några dagar senare greps även en femte man som var i området samtidigt. Han körde skoter. Samtliga är från Härjedalen och är i åldrarna mellan 28 och 68 år.

Nu har alla fem häktats, misstänkta för grovt jaktbrott på fredat vilt; varg med andra ord.

Enligt Svenska rovdjursföreningens hemsida och Dalarnas tidning befann sig de fyra männen intill årets varglya när de greps. De hade då med sig halvtinat kött.

Härjedalingarnas svar på varför de bar på kött, var att de var ute i skogen för att förbereda bäverjakt.

När männen greps fanns minst en polishelikopter med personal på plats samt fältpersonal från länsstyrelsen som hjälpte polisen med insatsen. Exakt hur många som ingick i tillslaget vill inte åklagare Åse Schoultz i Östersund svara på.

Hon är mycket förtegen med detaljer kring misstankarna. Männen sitter häktade på polishuset i Borlänge eftersom det finns risk för försvårande av utredningen och undanskaffande av bevis.

Enligt uppgifter till rovdjur.se har köttet skickats på analys för att se om det var preparerat med gift. En bil från Härjedalen är beslagtagen och undersöks av tekniker i jakten på bevis.

Samtliga fem män nekar till brott. Med grovt jaktbrott avses att fånga eller döda vilt eller att söka efter, spåra eller förfölja det i syfte att döda eller att fånga det.

Åse Schoultz har på sig till den 23 maj att väcka åtal, men måste släppa männen ur häktet när hon anser att de inte riskerar att försvåra utredningen. Ärendet är hennes tredje aktuella misstänkta jaktbrott när det gäller varg i Dalarna.

Norr om Sälen hittades ett avskuret pejlingshalsband i vintras och under månadsskiftet januari-februari sköts en varg i Skattungsbyn. Ingen misstänkt är knuten till någon av händelserna. Totalt har fyra utredningar startats i Dalarna under 2012 om misstänkt vargjakt, enligt tidningen Svensk Jakt som frågar sig om den illegala jakten har ökat som en följd av att licensjakten stoppades.

I Finland ökar till exempel den illegala jakten och en teori är att det beror på att EU som i Sverige förbjöd licensjakten.

Mer läsning

Annons