Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargparet i Lillhärdal har fått sändare

/

Det vargpar som bildat revir söder om Lillhärdal är nu märkta och försedda med sändare. Med hjälp av helikopter kunde personal från länsstyrelsen och Viltskadecenter söva vargarna i tisdags.

Annons

Det ska nu bli enklare att följa vargparet då de fått var sitt halsband med inbyggd sändare. Halsbandet avger positioner som visar var de befinner sig. Uppgifterna kommer löpande att publiceras på den så kallade vargwebben, vilket innebär att alla berörda samtidigt kommer att få information om var vargarna ungefärligen befinner sig.

Sändarna innebär även att länsstyrelsens personal får information om vargrevirets framtida utbredning. Myndigheten kan också utesluta att vargarna etablerar sig inom renskötselområdet, vilket inte tillåts.

ÖP har tidigare berättat att bland annat flera får och kalvar rivits av varg i området och att många jägare oroas då risken finns att deras hundar råkar illa ut.

Länsstyrelsen menar nu att informationsvärdet med de nya sändarna också innebär mycket goda chanser till skadeförebyggande åtgärder, vilket bland annat kan minska risken för vargangrepp på både tamboskap och hundar.

De två vargar som nu sövdes på gränsen mellan Härjedalen och Dalarna är 3–4 år. Hanen vägde strax under 50 kilo, honan var 10 kilo lättare. Hanen var tidigare omärkt medan honan, som kommer från Fulufjället, redan var märkt samt försedd med en sändare. Men den hade slutat fungera för snart ett år sedan. Båda tillhör numera det så kallade Tandsjöreviret som konstaterades under 2009.

Reviret angränsar till renskötselområdet, och det finns tamdjursbesättningar i närheten. Det bedrivs även djurhållning på fäbodar.

Mer läsning

Annons