Annons

Borta bra men hemma bäst

/

För mer än ett halvt sekel sedan seglade M/S Skade ut från Ytterån på sin jungfrufärd. Nu har hon kommit hem igen.

Många är nog de passagerare som stiftat bekantskap med M/S Skade när hon, under närmare 33 år, trafikerade sundet mellan Norderön och Håkansta. Efter sin pensionering år 1999 har den gamla damens öde bokstavligt talat drivit för vinden.

Efter några ägarskiften och svårigheter med diverse projektfinansieringar har hon legat för ankar nedanför bangården i Östersund. Nu är hon tillbaka i Ytterån där hon än gång sjösattes. Mikael Ring möter mig nere vid stranden i Gunnarsvik, Ytterån. Vi står och tittar på färjan när hon rofyllt klyver vågorna. Med sina 28 meter är det en både annorlunda och uppseendeväckande syn som möter den som kommer i hennes väg.

– Där borta ligger Ytteråns gamla ångbåtsbrygga, hon ligger i en fyra meter djup kanal som man grävde ut för ångbåtstrafiken, förklarar Mikael Ring.

Mikael Ring var redan för tio år sedan en spekulant på M/S Skade men hade då inte tillgång till lämplig ankringsplats. Det ändrades för några år sedan då Mikael Ring utvidgade sin tomt. Nu tillhör både ångbåtsbryggan och Ytteråns gamla varv ägorna. Samma varv som hon en gång sjösattes ifrån.

Varför köper man en färja?

– Det finns nog folk som tror att man har blivit tokig men jag tyckte det var tråkigt att hon skulle gå till skrot. Det är ju också nostalgi att hon har kommit hem, säger Mikael Ring.

Till skillnad från en del andra Storsjöfärjor styrs inte M/S Skade med hjälp av linor och har ett v-format skrov som gör att hon mer liknar en båt.

Hur reagerade folk när det plötsligt kom en färja hit?

– Det var nog många som undrade när man seglade in i viken med lanternorna påslagna.

Färgen har börjat falna av på vissa partier men Mikael Ring bedömer henne ändå vara i gott skick.

– Hon gick väldigt fint över sjön. Det var inga problem. Hon behöver mest målas, säger han.

Mikael Ring är entreprenör i åkeribranschen och ser också möjligheten för transport ut till Storsjöns många holmar och skär.

– Jag får se vad som händer men hon skulle ju bli en bra arbetsbåt, medger Mikael Ring.

Annons
Annons
Annons
Dela
  • +1 Intressant!
Annons
För att kunna se bubblare behöver du skapa ett konto.
Du får även tillgång till:
  • Spara artiklar i din personliga läslista.
  • Kommentera vårt innehåll.
  • Få lokala erbjudanden.
Skapa konto
Annons
Annons