Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Största solanläggningen nu i drift

/
  • Länets hittills största anläggning för solenergi. Här vid Näversjön produceras el så att det räcker till nio andelsägare. 14 mars blir det invigning.
  • Lars Nilsson har varit drivande för byns solcellsanläggning. Bilden är från i fjol innan bygget började.

Utbyggnaden av solceller har tagit fart. På ett år har ytan med paneler fördubblats i länet, om än från en låg nivå.
Nu är den hittills största anläggningen klar, fyra rader med 66 meter långa solpaneler, mitt i skogen norr om Krokom. Och det är ingen institution som ligger bakom.

Annons

”Hallå medlemmar, är det någon som kommer och jobbar lite i morgon?”

På Facebook-gruppen ”Solel i Näversjön” kan bygget av länets hittills största solcellsanläggning följas. Detaljer om instrålning, solhöjdens vinkel, produktion, effekt och vilka gångjärn som är beställda ger bilden av något ganska speciellt.

– Vi är ju inte pionjärer. Och det är inget självändamål att vara störst. Vi tillverkar inte heller för att sälja och göra affär utan för vårt eget elbehov. Men vi hoppas att andra gör samma sak, säger Lars Nilsson, en av de nio andelsägarna.

Han äger skiftet vid Näversjön som har röjts för att ge plats åt drygt 500 kvadratmeter solpaneler. Vid det här laget har han skaffat sig bra koll på soltimmar och skattelagstiftning. Och jo, solen lyser tillräckligt för att tillverka el i Jämtland.

– Det är till och med effektivare här eftersom det inte är en massa partiklar med sot i luften som det kan vara i Tyskland, säger Lars Nilsson.

Solcellskapaciteten i Sverige har fördubblats två år i rad enligt statistik från Energimyndigheten. I juli 2015 gav solcellerna i Sverige 75 GWh och i Jämtlands län 2 GWh enligt Energikontoret.

Det kan låta lite, men globala kurvor visar att installationen av solceller i världen skjuter i höjden.

Några som bidragit till det är nio andelsägare som nu kan säga att de äger den största anläggningen i länet. Sex av andelsägarna bor i byn Näversjön norr om Krokom, två hör hemma i grannbyn Aspås och en i Upplands-Väsby.

Allt började med tanken att sätta upp egna solpaneler på taken och bli självförsörjande. Men efter en studiecirkel om egen el, blev det uppenbart att det var bättre att gå ihop om anläggningen.

– Jag hade en plätt över där det inte var något skogsbruk och vi bestämde oss för att slå ihop våra påsar, säger Lars Nilsson som nu nästan blir självförsörjande på el.

Han gör av med 8 000 kWh per år och kommer att kunna få 6 600 kWh från anläggningen som kommer att ha betalat sig efter tio år.

Elen från anläggningen kopplas på till Jämtkrafts transformator som står nära solpanelerna. Därifrån går elen ut på nätet och de nio delägarna köper sedan in sitt behov via ett småskaligt elhandelsbolag.

De hoppas nu att regeringen håller sitt vallöfte, säger Lars Nilsson.

I så fall kommer de att slippa betala skatt när de köper el av sig själva.

Än så länge betalar konsumenter energiskatt på den el de köper. För delägarna vid Näversjön innebär det att de betalar skatt på den el de köper, som de själva har producerat. Nu hoppas de att den skatten ska tas bort, men det är oklart hur det ska gå till och hur det ska övervakas.

Stor invigning blir det i alla fall den 14 mars när Näversjön visar upp sina solpaneler. Då kanske dagens 200 anläggningar i länet har blivit ännu fler.

Mer läsning

Annons