Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arkeologfynd på Frösön var skelett från tidig medeltid

/
  • Bilder från utgrävningen hösten 2014.
  • Nu har provsvaret kommit och allt pekar på att det är ett av de större fynden som gjorts i länet i modern tid.    – Det är otroligt spännande, säger Anna Engman, arkeolog på Jamtli.
  • Fortfarande är man inte helt säkra på dateringen och enligt Anna Engman kan det röra sig om felmarginaler på ungefär 50 år. Men mycket tyder på att de första provsvaren är korrekta.
  • Skeletten som skickades ner till Stockholm kommer återvända till länet när alla prover är färdiga. Men man kommer antagligen inte ställa ut dem för allmänheten.
  • – Om dateringen står sig så kan man med säkerhet säga att det funnits en kyrkogård på Frösön redan innan den första stenkyrkan byggdes, ungefär samtidigt som offerträdet under altaret inne i kyrkan fälldes och runstenen ristades, säger Anna Engman.

Ett av skeletten som grävdes upp på Frösön 2014 ser ut att vara från 1050-talet.
– Det är ett stort fynd som har gjorts, säger Anna Engman, arkeolog.

Annons

Det var under sensommaren förrförra året som den häpnadsväckande upptäckten gjordes. Muren vid Frösö kyrka skulle renoveras och av en slump fann man spår av skelettdelar under den. Länsmuseets arkeologer kallades dit och grävde upp flera helbevarade skelett som sedan skickades ner till Stockholm för analys.

Nu har provsvaret kommit och allt pekar på att det är ett av de större fynden som gjorts i länet i modern tid.

– Det är otroligt spännande, säger Anna Engman, arkeolog på Jamtli.

Fortfarande är man inte helt säkra på dateringen och enligt Anna Engman kan det röra sig om felmarginaler på ungefär 50 år. Men mycket tyder på att de första provsvaren är korrekta.

– Det ska göras ytterligare tester för att verkligen kunna fastställa årgången på fynden, men som det ser ut nu har vi hittat ett skelett från 1050-talet och två andra från någonstans kring tiden 1200-1300, säger Anna Engman.

Hon berättar att fyndet har stor betydelse i ett större historiskt perspektiv.

– Om dateringen står sig så kan man med säkerhet säga att det funnits en kyrkogård på Frösön redan innan den första stenkyrkan byggdes, ungefär samtidigt som offerträdet under altaret inne i kyrkan fälldes och runstenen ristades.

Anna Engman säger att i så fall kan röra sig om den tidigaste kyrkplatsen i länet.

– Det är en stor upptäckt. Just för att Frösön är historisk centralort med hög status i länet.

Skeletten som skickades ner till Stockholm kommer återvända till länet när alla prover är färdiga. Men man kommer antagligen inte ställa ut dem för allmänheten.

– Vi har plockat upp fynden från en kyrkogård som fortfarande är i bruk så vi gräver förmodligen ner allt på plats igen, säger Anna Engman och fortsätter:

– Det finns inte samma behov av att ha stora samlingar skelett för utställning i dag som det var förr i världen, nu finns ganska mycket samlat redan.

Nästa steg i forskningen blir alltså att invänta det definitiva resultatet för när de gamla människokropparna är daterade.

– Vi vet inte exakt när det blir, säger Anna Engman.

Läs mer:

Skelett hittade på Frösön (11 september 2014)

Här hittar du alla nyheter från Östersund

Mer om arkeologiska fynd i Jämtland:

Glösa är glödhett – gästas av 100 arkeologer

Mer läsning

Annons