På op.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Förbjuda eller tillåta mobiltelefon i skolan?

+
Läs senare
/

Tillåt eller förbjud mobiltelefoner i skolan. Nu ska kommunens politiker ta upp frågan.

Ett medborgarförslag har kommit in till Östersunds kommun som kräver ett förbud av mobiltelefoner för elever på låg- och mellanstadiet med motiven att de anses avge farlig strålning och de håller eleverna inne på rasterna.

Under onsdagen ska barn- och ungdomsnämnden ta ställning till förslaget.

Om eleverna på Vallaskolan på Frösön får bestämma ska mobiltelefonerna vara kvar.

– Vi tycker att det är viktigt att vi ska kunna nå föräldrar och kompisar efter skolan, säger Marcus Bergroth i klass fem på Vallaskolan.

Han får medhåll av sina klasskompisar.

– Men de får aldrig användas på lektionstid, bara på rasterna. Använder vi mobilerna under lektionerna så säger lärarna till. Fortsätter någon att använda mobilen tar läraren mobilen från eleven, säger Micaela Finn.

Eleverna menar att alla eleverna i klassen har egna mobiltelefoner, men att det aldrig har varit något problem i skolan med hur de ska användas. Skolans rektor Mats Bark håller med. Men mobiltelefonerna ska användas med försiktighet menar han. Och där håller skolans elever med.

– Inga ringsignaler på mobiltelefonerna under lektionstid, ingen får prata i mobilerna under lektionstid och dessutom ska man inte vara inne på raserna. Om allt det följs och det gör det, så är det inga problem med mobilerna i skolan, säger de fyra eleverna.

På Vallaskolan verkar det inte vara några problem med användandet av mobiler. På flera skolor i kommunen finns handlingsplaner för hur mobilerna ska användas. Och inte användas.

Annons
Annons
Annons
Dela
Annons