Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gubbtäcksfärden går vidare mot nya upptäckter

/
  • Per Lindh och Stefan Nolervik har ännu inte tagit sin ”Gubbtäcksfärd” till centrala Östersund. Men de är överens om att det finns saker att upptäcka även där.

I dag publiceras första avsnittet i nya säsongen av ”På gubbtäcksfärd” med ÖP:s reportrar Per Lindh och Stefan Nolervik. Deras serie på OP.se, som till och med gett eko internationellt.

Annons

– Vi ger oss ut i okändheten!

ÖP:s Stefan Nolervik darrar dramatiskt på rösten och får en glimrande glimt i ögat, när han ska förklara den upptäcksbaserade webbtv-satsningen ”På gubbtäcksfärd”. Där bjuds på äventyr och upptäckter i ofta glömda delar av länet.

Bakom själva idén till serien står Per Lindh, som även agerar kameraman och bollplank åt Stefan under äventyren:

– Jag har även rollen som en slags ställföreträdande tittare, säger Per.

Första idén var egentligen att göra en dokumentär om något i Offerdalsbygden, vilket bokstavligt talat är Stefan Nolerviks hemmaplan. Men efter insikten att arbetsinsatsen för ett sådant projekt skulle bli allt för stor fick man tänka om:

– Vi gjorde tvärtom. Vi åkte ut planlöst och försökte göra det så enkelt som möjligt, säger Per.

– Och det passar mig perfekt, flikar Stefan in, och fortsätter:

– Vi sätter oss i bilen, åker iväg och svänger in någonstans och kastar oss ut i spenaten. Jag vill inte vara någon slags Herman Lindqvist som håller ett föredrag. Jag vill bara gå runt och vara nyfiken. Visst blir det lite åt föreläsningshållet ibland, men det ska alltid bygga på en dialog mellan mig och Per.

Just samtalet mellan de bägge var något som föll sig naturligt från första pilotavsnittet.

I motsats till vad de två trodde från början, blev serien ”Gubbtäcksfärd” en succé – med webb-tv-mått mätt. Tittarsiffrorna gick i en stadig kurva uppåt, och i dag har varje avsnitt kring 1 000 tittningar.

– Och ändå är det mest två gubbar som snubblar och surrar. Vi har ju sällan några svar, tvärtom. Svaren får vi från tittarna via kommentarfältet. Det är faktiskt många som hör av sig och reder ut, säger Per.

Men mottagandet inskränker sig inte enbart till den virtuella världen. Ofta får de reaktioner ute i den verkliga verkligheten:

– Ja, senast var det en kvinna i väntrummet hos tandläkaren som gav mig tips på var vi borde åka, berättar Stefan.

En av förra säsongens avsnitt av ”På gubbtäcksfärd” genljöd ändå borta i Kanada, då en curlingtidskrift skrev om Krokoms gamla curlingbana. En plats som återupptäcktes av Stefan och Per.

Inför den kommande säsongen finns fyra avsnitt färdiga att läggas ut. Totalt blir det ungefär ytterligare tio program innan jul.

– Vi kommer bland annat berätta hur man på bästa sätt stoppar en stridsvagn, säger Per Lindh och skrattar.

Annons
Annons
Annons