Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårt tryck på socialtjänsten: – De vi möter mår allt sämre

/
  • De som möter barnen och familjerna inom socialtjänsten är i första hand socialsekreterare. Ett tufft, men spännande arbete, säger socialsekreterarna vid socialförvaltningen i Östersund. På bilden ses Petra Olsson, Terese Fernström, Gabriella Henriksson och Annelie Knudsen.
  • Tommy Lekedal är chef för område barn, ungdom, vuxen inom socialförvaltningen.

Det är hårt tryck på socialtjänsten i Östersund. De som söker hjälp har allt mer mångfacetterade och komplicerade behov.

De tyngsta ärendena som leder till tvångsåtgärder ökade kraftigt i antal förra året.

Annons

Mot normalt tiotalet beslut per år togs i fjol 25 beslut enligt LVU, lagen om vård av unga, som gällde barn upp till 15 år. Det betyder att det var lika många barn som inte kunde bo kvar med sina föräldrar.

Varje fall har sin egen historia, men ofta finns missbruk, våld eller psykisk ohälsa med i bilden. Ibland är föräldrar på grund av en utvecklingsstörning inte kapabla att ta hand om sina barn.

LVU-ärendena är en del av de tyngsta ärendena som socialtjänsten arbetar med, men allmänt har de som hjälpsökande mer komplexa behov, säger Tommy Lekedal, chef för område barn, ungdom, vuxen inom socialförvaltningen.

– Det är hårt tryck på familjer i dag utifrån arbetslösheten och ekonomin i samhället. De vi möter mår allt sämre, säger Terese Fernström socialsekreterare som arbetar med barn och familjer.

De senaste fem–sex åren har situationen för de hjälpsökande ändrat karaktär.

Många saknar ett nätverk av anhöriga och vänner omkring sig på grund av att man flyttat från sin födelseort eller för att man saknar jobb eller annan sysselsättning. Att vara långtidssjukskriven och ha utförsäkrats från socialförsäkringen kan göra att man drar sig undan.

Psykisk ohälsa och neuropsykiatriska funktionshinder som adhd har blivit mer synligt. Missbruket av droger har ökat och det är fler och mer lättåtkomliga preparat via internet.

Missbruk går också ner i åldrarna.

– I dag kan det komma en 16–17-åring som är långt inne i ett missbruk. Så var det inte tidigare, säger Gabriella Henriksson, socialsekreterare med inriktning på ungdom/unga vuxna.

Allt detta gör att en individ ofta behöver flera olika former av stöd från andra instanser som kan vara barnpsykiatri, familjehem och skola. Alla ska samarbeta för den enskildes bästa.

– Det är högt arbetstryck för socialsekreterarna. Det är för lite tid utifrån arbetsuppgifterna och det är samma antal socialsekreterare nu som för ett par år sedan. Just nu syns detta inte i sjuktalen, men det finns risk att det gör det framöver, säger Tommy Lekedal.


Fler unga tvingas till socialt stöd
Här ska det som gått snett rättas till

Annons
Annons
Annons