Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Huvudvärk och klåda hos personalen – visade sig vara fuktskador på Odensala Hälsocentral

Odensala Hälsocentral i Östersund har både byggnadstekniska brister och skador som uppkommit senare. Det visar en ny utredning av lokalerna.

Annons

Personal vid Odensala HC har sedan en längre tid upplevt besvär på jobbet främst i form av täppt näsa, hosta, huvudvärk, rinnande ögon, rodnad eller klåda.

Nu har fastigheten undersökts.

– Vi har hittat både byggnadstekniska brister och senare uppkomna skador vid undersökningen. Det har i sin tur orsakat främst fuktskador och senare så kallad mikrobiell växt i grunden, i lättväggar, i källarplan samt i ytterväggar på entréplan. Det finns också skador på vind och i vindbjälklag, säger fastighetschef Jan-Åke Lindroth i ett pressmeddelande.

Odensala Hälsocentral.

För att lösa problemen behövs stora åtgärder. Bland annat krävs friläggning och rivning av väggkonstruktioner kring innergårdar, rivning av mattor och emissionsspärrande/ventilerade konstruktionslösning, ombyggnad av ventilationssystem samt rivning av yttertakskonstruktion.

- Det handlar om så pass stora åtgärder att vi inte hunnit ta ställning till hur vi ska lösa det. Vi analyserar för fullt vilka olika alternativ vi har för att lösa frågan permanent och vad de kostar både i form av investeringar och andra resurser, säger Jan-Åke Lindroth.

Några åtgärder har redan genomförts, främst olika typer av utökad ventilation av lokalerna.

– Det är inte på något sätt farligt att besöka hälsocentralen, betonar, det är delar av den personal som vistas i lokalerna under en längre tid som upplevt problemen. Och även om vi har vidtagit tillfälliga åtgärder så ska vi naturligtvis långsiktigt lösa det här så snabbt som möjligt, säger Jan-Åke Lindroth i ett pressmeddelande.

–––

Den här nyheten skickades ut som push till de som är intresserade av nyheter i sin närhet.

Vill du ha lokala nyhetspushar till din mobiltelefon?

Ladda ner ÖP:s eller LTZ:s app här, till Iphone eller till Android:

ÖP:s iPhone-app

ÖP:s Android-app

LTZ:s iPhone-app

LTZ:s Android-app

Mer läsning

Annons