Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I helgen vallfärdar folk till bilbingon

/
  • Mellan 4 ögon berättar John Book om hur viktig bingon är för byns verksamhet.
  • Bingon har också bidragit till att bekosta vägbelysning i byn. Men det har blivit tuffare att få folk att spela.

På midsommardagen vallfärdar tusentals människor till Häggenås i förhoppning om att plocka hem storvinsten på 150 000 kronor på bilbingo. Mellan 4 ögon berättar sportklubb­ens bingoansvarige John Book om hur viktig bingon är för byns omfattande idrottsverksamhet bland barn och unga – och att han själv aldrig provat spelet.

Annons

Hur viktig är bingon för sportklubben i Häggenås?

– Den är helt nödvändig för att vi ska kunna ha den verksamhet vi har nu. Skulle vi tappa de inkomsterna skulle vi behöva göra en drastisk nedskärning. Vi har fyra personer anställda på kansliet, vi har två fullstora fotbollsplaner och vi administrerar också sporthallen. Vi satsar enbart på barn- och ungdomsidrott och den bekostas till väldigt liten del av medlemsavgifter, resten måste vi få in från annat håll.

Hur stor del kommer från bingon?

– Mer än 75 procent. Vinsten från bingon gör att vi kan ha jättelåga medlemsavgifter och för den kan barn och unga vara med på nästan allt utan att det kostar något extra.

Hur länge har ni hållit på med bingon?

– De började någon gång på 1960-talet och den har gått bra. Bingon har också bidragit till att bekosta vägbelysning i byn. Men det har blivit tuffare att få folk att spela.

Är det så? Jag trodde att det blivit populärt igen!

– Det är fortfarande populärt och även ungdomar har börjat spela. Men vi har kortat av säsongen från mars till oktober, förut körde vi året runt. Och i början och slutet av säsongen ger den inga stora pengar.

Du är ansvarig för bingon i Häggenås SK. Vad innebär det?

– Ett ansvar är mot samhället. Länsstyrelsen ger tillstånd och där står jag som ansvarig. Det är min uppgift att se till att bingon bedrivs enligt det regelverk som finns. Den andra delen är ansvaret inom klubben, där vi organiserar så att det fungerar. För det krävs en del insatser från medlemmarna.

Det handlar om ideellt arbete?

– Ja. Utgångspunkten är att man ska jobba med bingon två gånger per säsong om man är aktiv medlem.

Hur många medlemmar är ni i klubben?

– Drygt 500. Men en stor del av dem är passiva medlemmar. Mellan 100 och 150 är aktiva inom barnidrotten, idrottsskolan, basketen, skidorna eller bordtennisen. Klubben har betytt mycket i byn genom åren.

På midsommardagen kan man vinna 150 000 kronor på ett enda bingospel. Kan det löna sig för klubben?

– Annars skulle vi inte göra det.

Det är väldigt mycket pengar ni ska ut med?

– Det bygger på en kalkyl. När klubben fyllde 75 år lyftes spelet till 75 000, därefter till 100 000. Förra året blev det 150 000 kronor. Vi kollade hur många som kom året innan, höjde brickpriset med 10 kronor och räknade ut att det skulle räcka med att det kom lika många som året innan för att vi skulle vara i hamn. Under samma kväll delas ju andra vinster ut också, vinster på 20 000 eller 30 000 kronor per spel. Sammanlagt delar vi ut mellan 300 000 och 400 000 kronor under lördagkvällen.

– Men det finns också en diskussion om att dela upp summan på tre 50 000-kronorsvinster. Egentligen kanske det skulle vara mer sympatiskt, men det skulle inte dra lika mycket folk.

Hur mycket folk kommer det?

– Vi räknar inte exakt, men det rör sig om flera tusen. Det roliga är ju att någon av alla som är där kommer att få en stor summa pengar. Många kommer från andra delar av landet, från Norrbotten till Skåne, och säger att semestern börjar med Häggenåsbingon.

– Vi har också haft tur och inte råkat ut för något riktigt skitväder under åren som jag varit ansvarig. Mest kritiskt var det när det var fotbolls-VM 2010 och Sverige skulle möta Tyskland samma dag. Det kändes tufft, men jag hade själv med en liten tv så jag kunde hålla koll på matchen, ha ha. Men när tyskarna ganska snabbt gjort 2–0 så märkte vi direkt att folk hade slagit av sina tv-apparater och började strömma till.

Förra året höjde ni storvinsten till 150 000 kronor, var går gränsen uppåt?

– Jag vet inte om det finns någon gräns egentligen. Det handlar mer om det praktiska, att ha utrymme för spelarna och kunna ta emot dem på ett bra sätt.

150 000 kronor, är det högsta vinsten för ett enda bilbingospel i Sverige?

– För något år sedan var det ett ställe söderut som lovade ut 200 000 kronor, men de hade satt villkoret att det skulle komma ett visst antal spelare. Det kom inte så många och den prissumman delades aldrig ut.

Spelar du själv bilbingo?

– I Häggenås får jag inte spela, eftersom jag är ansvarig. Men nej, jag har aldrig någonsin spelat bingo.

Du har aldrig själv provat på spelet?

– Nej. Jag håller på med det här för att vi ska få pengar till klubben. Jag gör det för ungdomarna i byn, för att vi ska få pengar till dem. Jag brukar säga till dem som ska jobba ideellt att man behöver inte tycka om bingon i sig, utan att det handlar om att kunna upprätthålla klubbens verksamheter till en låg kostnad för medlemmarna.

Du spelar inte alls?

– Trav kan jag spela på, jag är en av delägarna i Sanity, men jag är ingen spelare i övrigt.

Artikeln kommer från 100 % Östersund.

Annons
Annons
Annons