Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IP Only fick kontroll över fiberutbyggnaden – så ska de få fiber till byarna

/
  • Före jul fick 6 000 hushåll i Östersunds tätort erbjudande om att koppla in fiber. Över hälften tackade ja. Bland annat här i Karlslund, Östersund.
  • Marcus Ternstedt, vd för ByNet och Nils Johansson, IP Only i Östersund, bolaget som har köpt Jämtkrafts stadsnät för att bygga ut bredband i Östersund, Åre och Krokom.

Startskottet har gått i kommunerna som nyligen sålde sitt stadsnät till privata IP Only. På fyra år ska lika mycket fiber dras som Jämtkraft hann på 16 år.
Frågan är bara hur dyrt det blir för kunderna när bygget ska betala sig?

Annons

Hur fungerar det hos dig? Diskutera #rättvistäckning här

Före jul fick 6 000 hushåll i Östersunds, Krokoms och Åres tätorter erbjudande om att köpa fiber från bolaget som just hade övertagit Jämtkrafts stadsnät. Drygt hälften tackade ja.

– Vi hade byggt om bara 30 procent hade sagt ja också, säger Marcus Ternstedt, vd för Bynet som är IP Onlys dotterbolag.

Länets medier i gemensam satsning: Dags för #rättvistäckning.

Han är i Östersund rätt ofta nu. IP Only tog över Jämtkrafts sex anställda. De ska snart flytta in i eget kontor. Nyanställningar blir det också.

Det var i slutet av november i fjol som nyheten kom om att Jämtkraft sålde hela sitt stadsnät till IP Only mot villkoret att alla, 100 procent, i de tre kommunerna ska erbjudas fiber. Ja, utom 45 stugor som har visat sig ligga bortom el och andra nödvändigheter.

Dels är löftet mer långtgående än det svenska bredbandsmålet på 90 procent till 2020, och dels innehåller det ett tydligt glesbygdskrav. Alla ska få erbjudandet för 20 000 kronor.

Det var därför det var så bråttom för IP Only att få med sig så många hushåll som möjligt i tätorterna före jul, och att se till att ingen annan (Telia till exempel) hann före. Utbyggnadsplanen för hela området bygger på att tätorten är med.

När affären blev känd i höstas protesterade vd:n för bredbandsleverantören Bahnhof, Jon Karlung. Han oroade sig för hur dyrt det blir för kunderna på sikt. Och Marcus Ternstedt ger honom på sätt och vis rätt. Att bygga fiber som IP Only nu gör, 600 miljoner kronor ska ut i Jämtland och 15 miljarder kronor i Sverige, kostar mer än vad som täcks av anslutningsavgifter och bidrag.

I stället bygger affären på att tjänsteleverantörerna, till exempel Bahnhof, under lång tid framöver betalar löpande avgifter för de tjänster som förmedlas i fibern, antingen till riskkapitalbolaget EQT som äger IP Only eller till något annat bolag som blir ny ägare.

– Alternativet är ju att kommunerna bygger fibernätet, men eftersom de inte har storskaligheten är de inte experter på att på kort tid göra av med mycket pengar och ta stora risker, säger Marcus Ternstedt som berättar att ett villkor i avtalet är att aldrig sälja till någon som också står för bredbandstjänsterna, som Bahnhof eller Telia.

– Då skulle det ju bli tokigt, om det inte var konkurrens mellan tjänsterna.

En stor anledning till att det stora bredbandsracet går nu, är de statliga bidragen som länsstyrelsen i dagarna betalar ut.

Stödet är försenat två år och bedöms redan nu vara alltför snålt. Bidragen gäller bara på landsbygden och till exempel Strömsund och Ragunda har endast stöden att förlita sig på eftersom det är kommunen som bygger där.

Men också privata bolag kan söka bidragen liksom ideella byföreningar. IP Only har flera ansökningar inne. Till exempel i Hallenbygden där byborna fått höra att de snabbt måste bestämma sig.

– Bidraget får man bara en gång så därför är det bråttom. Villkoret att erbjuda alla fiber förutsätter att vi får bidrag, säger Marcus Ternstedt.

För att få pengarna att räcka ställer länsstyrelsen i Jämtland höga krav på intresseanmälningar i förväg. Det gör att områden har fallit bort i den här första utdelningen av bidragen. I vissa fall kan det röra sig områden som kanske skulle ha behövt fibern extra mycket nu när bredband via telefonledningarna, Adsl, monteras ned.

Men någon sådan prioritering eller samordning görs inte utan utbetalningen bygger på hur Jordbruksverket har formulerat reglerna.

Under våren kommer IP Only att fortsätta gå ut med intresseanmälningar i ”sina kommuner”.

Som motprestation kräver bolaget att byarna organiserar sig och bildar en projektgrupp. Någon som är känd på byn ska föra dialogen med markägarna och förmedla budskapet, hela processen skulle ta längre tid annars, menar Marcus Ternstedt.

– Men skulle någon kräva markersättning kommer vi tyvärr inte fram. Det utgår inga bidrag till markintrång och ska det betalas ut till samtliga blir det svårt att få ihop kalkylen. Däremot kan vi tänka oss en bygdepeng, att sponsra en badbrygga eller klubbstuga.

Meningen är alltså att 100 procent av hushållen i IP Onlys tre kommuner ska få snabbt bredband på 100 Mbit per sekund. 2013 när länets bredbandsstrategi skrevs hade 20 procent av Krokoms glesbygdshushåll 50 Mbit, och i Östersunds och Åre var motsvarande siffra 48 procent och 10 procent.

Som jämförelse var Ragundas siffra 0 procent, både för hushåll och arbetsställen i glesare delar. I tätort hade 2 procent av hushållen ett snabbt bredband.

– Det är fascinerande hur mycket som redan har byggts men det behövs lika mycket till och ingen kommun vill ju blir Sveriges sämsta bredbandskommun. Vem ska då vilja flytta till orten om man säger ”här har vi inget internet”, säger Nils Johansson.

---

Fakta: Bredbandsmålet

Länsstyrelsen i Jämtland uppskattar att det fattas, grovt räknat, 700 miljoner kronor till fibernät på landsbygden av allmänna medel.

Länets strategi är att alla boende och arbetsplatser, oavsett var i länet, ska ha möjlighet till digitala kommunikationer på likvärdiga villkor. I länets alla samhällen och byar ska åtkomst finnas till bredband i någon form senast år 2020 och minst 90 procent av alla hushåll och företag i länet ska ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s och resterande cirka 10 % ska ha tillgång till minst 10 Mbit/s år 2020.

Tidigare artiklar:

När fibern dras blir det lättare att jobba i glesbygd – men alla får inte chansen

Första utbetalningen av fiberpengar – alla som sökte i höstas kan inte få

Masterna som skulle ge mobiltäckning blev aldrig av: ”Oturligt att frågan har svalnat”

De har varit utan mobiltäckning i två veckor

Hästägare i Jorm: Det kan gå flera dagar innan man kan ringa SOS

Hallå Hallå – blev det inte bättre?

Lillholmsjö fortfarande en vit mobilfläck på kartan – men nu lovar Telia att lyssna

Här hittar du alla artiklar kring #rättvistäckning

---

Satsningen #rättvistäckning rör mobiltäckningen och möjligheten att vara uppkopplad på Internet i Jämtlands län. Genom #rättvistäckning lyfts en av vår regions viktigaste utvecklings- och framtidsfrågor.

#rättvistäckning är ett samarbete mellan Sveriges Television, Sveriges Radio, Länstidningen och Östersunds-Posten i Jämtlands län. Satsningen avslutas med en livesänd hearing i Strömsunds Folkets Hus torsdag 17 mars 2016.

Mer läsning

Annons