Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katter på catwalken i Östersund

/
  • Italienska domaren Donatella Mastergello granskar en svans vid förra årets utställning medan Elin Hoffner lär sig vad man ska titta efter.
  • Elin Hoffner på förra årets kattutställning i Z-hallen.

Helig Birma, Ragdoll och vanlig Huskatt är några av de många raser som tävlar i helgen när kattälskare samlas till Storsjökattens årliga utställning.

Annons

I helgen är det åter dags för Storsjökattens årliga kattutställning i Z-hallen. Det är ett stort arrangemang som väntas locka runt 600 besökare. I dagarna två ska 480 katter från 22 olika raser bedömas av en internationell domarstab och deltagarna kommer från hela norden.

– Precis som älgjägarna delar upp året före och efter älgjakten delar vi upp året före och efter kattutställningen, säger Maj-Lis Holmgren.

Tillsammans med ett 20-tal medlemmar ur Storsjökatten är hon med och arrangerar utställningen.

– Det är vårt i särklass största arrangemang på året och det är en jätteintensiv tid. Folk förstår inte hur mycket tid det ligger bakom ett sådant här arrangemang.

Men det är inte bara julafton för kattentusiaster från när och fjärran. För Elin Hoffner är det examensdag. I åtta år har hon utbildat sig till internationell kattdomare och till helgen är det upp till bevis:

– Jag satsar på de korthåriga raserna till att börja med.

Om Elin Hoffner klarar det hårda provet och blir godkänd på de teoretiska och praktiska bitarna blir hon Jämtlands första internationella kattdomare. Några stora pengar finns inte att hämta i kattbranschen utan det är ett gediget intresse som ligger bakom denna ambitiösa domarsatsning. Vad är det då som lockar?

– När man har alla fantastiska katter framför sig mår man bra, är Elins enkla förklaring.

Utöver domarsatsningen har hon även hunnit med att skriva en kattbok. Själv beskriver hon den som en " feelgood-bok om vardagsdramatiken kring att leva med katt". Vad kan vi då lära av katten?

– Att leva här och nu, säger Elin.

Annons
Annons
Annons