Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt äldreboende i Östersund

Östersunds kommun kommer att bygga ännu ett särskilt boende för äldre. Det beslutade vård- och omsorgsnämnden enhälligt på tisdagen.

Annons

– Behovet av plats på särskilt boende med heldygnsomsorg har ökat starkt, säger nämndordföranden Katarina Nyberg Finn (S).

Hon konstaterar att gruppen med de äldsta av de gamla inte har ökat, men att de gamla har blivit sjukare.

I dagsläget är det ett tiotal äldre som är kvar på Östersunds sjukhus trots att de är färdigvårdade. Kommunen har inte kunnat ta hand om sina vårdbehövande.

Det är också ungefär 60 personer som väntar på att få plats på något av de särskilda boendena för gamla. I dagsläget är alla ungefär 600 platser belagda.

Vård- och omsorgsförvaltningen har fått nämndens uppdrag att utreda var i kommunen äldreboendet ska byggas, och hur många gamla det ska kunna ta emot.

Katarina Nyberg Finn tror dock inte att det kommer att byggas för hela den nuvarande kön på 60 gamla. För i och med att de människor det handlar om ofta är väldigt sjuka och dör så varierar behovet av platser.

– Vi vill inte ha överkapacitet, säger Katarina Nyberg Finn.

Det kan komma att handla om ett boende som blir snarlikt det på Fältvägen i Ängsmon i Torvalla. Det kostade ungefär 50 miljoner kronor att bygga, det invigdes i maj ifjol och har 35 platser.

Kommunen kommer att få igen en hel del av vad det nya särskilda äldreboendet kommer att kosta i och med att de gamla betalar en del av hyran själva.

Katarina Nyberg Finn hoppas att det nya äldreboendet ska stå klart under våren 2012.

Annons
Annons
Annons