Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersund mot nazismen

/
  • Linnea Swedenmark, Carola Norman och Emma Eriksson-Norman tände sina facklor på Stortorget minuterna före avmarsch.
  • Jenny Sundgren tyckte det var viktigt att delta i protesten. – Rasism och fascism breder ut sig i hela Europa. det måste stoppas, säger hon.
  • Nisse Sandqvist, en av arrangörerna summerade manifestationen med ordet: – Fantastiskt!
  • Vissa valde att delta men med mask, ibland över ansiktet i bland bakom ansiktet.
  • Demonstrationståget har precis kommit tillbaka till Stortorget.
  • Facklor delas ut gratis.

Knappt tusen personer deltog i söndagens demonstration i Östersund mot nazism och främlingsfientlighet. Och det blev en manifestation utan intermezzon.

Annons

Trots regn och ishala gator strömmade folk till.

– Vi vill visa solidaritet med de som angreps vid en demonstration i Stockholm förra helgen. Vi vill också visa att vi i Jämtland vill leva utan det nazistiska våldet, säger Erwin Marklund.

– Många mediala ledarskribenter anklagar oss arrangörer för att vara vänsterextremister. Det finns en enorm okunskap som jag hoppas att en sådan här demonstration kan ta udden av. Budskapet i dag är att vi inte vill ha något nazistiskt våld i länet utan ett bra samhälle som tar hand om människor i stället för att stöta ut folk, säger han.

Det fanns ingen hotbild mot söndagens demonstration. Mycket folk strömmade till trots att det var glashala gator efter förmiddagens regn. Arrangörerna hade hoppats på 400 deltagare, det blev mer än det dubbla.

– Jag hoppas att folk nu vaknar upp och att inte historien upprepar sig, säger Jenny Sundgren. Hon var en av de knappt tusen deltagarna som hörsammade uppmaningen att delta i söndagens demonstration.

Torbjörn Ohlsson ansåg det angeläget att visa sitt stöd och ståndpunkt i samband med det som hänt under senare tid.

– Tror kanske inte demonstrationen i sig ger så mycket resultat men det ger i alla fall en sorts sammanhållning, säger han innan avstamp.

Efter en vandring genom centrala Östersund samlades tåget åter på Stortorget där Nisse Sandqvist, en av arrangörerna summerade det hela.

– Fantastisk. Helt enormt, många fler än vi hade kunnat hoppas på. Jag tror att människor blir väldigt arga då fascister anfaller en fredlig demonstration. Fantastiskt att demonstrationer liknande denna genomförs på 20 andra orter överhela landet i dag, avslutar han.

Annons
Annons
Annons