Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stallman charmade, varnade och gick på toaletten

/
  • Richard Stallman är en av världens mest kända programmerare, invald i internet hall och fame och innehavare av 15 hedersdoktorat runt om i världen.
  • Richard Stallman drog stor publik till OSD i onsdags.

Digitala demokratihot och det moderna övervakningssamhället stod i fokus för it-legendaren Richard Stallman när han föreläste i Östersund på onsdagen.

Annons

Stora läktaren i OSD:s Petterson-Bergersal var framdragen och välfylld när den excentriske Michael Stallman applåderades in på scen.

Den nu 62-årige programmeraren är en av it-världens stora namn och en av skaparna av det vitt spridda operativsystemet GNU/Linux.

Men till skillnad från kommersiella innovatörer som Bill Gates och Steve Jobs så har Richard Stallman gjort sig känd som en enveten motståndare mot den kontroll och övervakning licensierade programvaror som Windows och iOS utsätter sina användare för. Och då menar han från den enskilde individen upp till högsta regeringsnivå.

– Regeringar existerar för sitt folk och därför är det deras plikt att ha full kontroll över sina egna datorer. För att få det måste de göra sig av med all programvara som inte ger dem det, sade han inför publiken.

– Företag och regeringar samarbetar för att spionera på människor. Företagen för att manipulera oss till att ge dem pengar och regeringar för att kunna kontrollera oss. Det är ett stort hot mot demokratin, sade han och förklarade att det inte slutar där.

För det regeringar och myndigheter inte räknar med, enligt Richard Stallman, det är de själva också kan övervakas och kontrolleras av företagen som ligger bakom programvaran de använder sig av.

– System måste vara designade för att samla så lite information om sina användare som möjligt och ge dem tillgång till den källkod som gör det möjligt för var och en att bygga om programmen till sina egna ändamål, sade Richard Stallman.

Internet anser han inte bara vara en demokratisk möjlighet för människor runt om i världen utan även en rättighet, där alla former av kontroll och censur måste bekämpas.

I synnerhet eftersom han anser att det utrymme som användarna gavs i internets begynnelse nu snabbt håller på att försvinna i en allt mer avancerad censur och kommersialisering. Där strikt styrda sociala medier tillhandahålls gratis, men i själva verket går ut på att kartlägga sina användare i syfte att sälja informationen till företag.

Enligt samma frihetliga resonemang gick han inte bara vidare till att argumentera för fri delning av musik och film utan hade även förväntningar på publiken. Att de gör själva programvaran fri, om de programmerar, och är lika öppna mot andra som de själva förväntar sig att storföretagen ska vara mot dem.

Att de, liksom han själv, avstår från licensierade programvaror, kommersiella sociala medier, streamingtjänster på nätet eller att de ens betalar med bankkort, eftersom alla dessa är komponenter i det moderna övervakningssamhället.

– Om du så bara har lösenord på ditt hemnätverk blir du en soldat i kampen mot frihet på internet, sade han och fick ett mummel att gå igenom publiken.

Richard Stallman levde även upp till sitt rykte som excentriker genom att små avbrott i föreläsningen, för att ta hostmedicin, klaga på bubblorna i mineralvattnet och genom att helt plötsligt lämna scenen för ett toalettbesök, med micken påkopplad.

Efteråt var arrangören Mathias Friman nöjd över att ha lyckats locka hit den legendariske hackern, även om han tycker att evenemanget hade förtjänat en helt fullsatt lokal och betydligt fler offentligt anställda i publiken utifrån att en stor del av föreläsningen handlade om demokrati och myndigheter.

– Richard Stallman är extrem i vissa av sina ståndpunkter, men han är konsekvent och har hållit sin linje ända sedan 1980-talet och även om det är svårt för många att leva som honom, skapar hans föreläsning en plattform för vidare diskussion, säger han.

Läs mer: Hall of fame-hacker till Östersund.

-

Här kan du läsa tre krönikor från ÖP:s teknikkrönikör Simon Sjödin:

Det nya kopieringsskyddet sätter spelpirater på pottkanten .

Så blir teknikåret 2016 – jag tittar djupt in i kristallkulan .

Kan datorer bli så smarta att de krossar oss som myror?

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner ÖP:s nya app här, till Iphone eller till Android !

Mer läsning

Annons