Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första utbetalningen av fiberpengar – alla som sökte i höstas kan inte få

/
  • Eivor och Lars Ferstadius i Sörviken ingår i de över 60 hushåll som nu vet att de får bidrag till bredband från landsbygdsprogrammets EU-stöd.

Nu finns det 16 orter som kan glädjas åt att få bidrag till bredband. Men de som nu delar på länsstyrelsens första utbetalning på 53 miljoner kronor är långt ifrån alla som har sökt om ett stöd.

Annons

Med två års försening betalas nu det första stödet ut.

Det handlar om landsbygdsprogrammet, bidraget till utbyggnad av bredband på platser där det inte är kommersiellt motiverat att dra fiber.

Sedan tidigare är det känt att pengarna inte kommer att räcka till alla som önskar fiber. Jämtlands län har en pott på 160 miljoner kronor. 101 miljoner kronor finns avsatta i denna första omgång och när övriga ska betalas ut är ännu inte bestämt.

I höstas fanns ansökningar på sammanlagt 206 miljoner kronor.

När nu en första omgång betalas ut är det på totalt 53 miljoner kronor till 16 projekt,

Här återfinns byar som länge kämpat för fiber, bland annat Görvik och Sörviken öster om Hammerdal som gick i taket när de förstod att Facebooks stora kabel mellan Luleå och Örebro skulle dras förbi husen utan möjlighet att koppla in sig med ett byfiber.

Men protesterna fick resultat och nu får byarna dessutom bidrag till den ekonomiska förening som står för fibernätet.

Därutöver får privata IP Only bidrag till fyra orter; Hallenbygden, Tulleråsen och Landön, Grytan och området runt Brunflo samt Hägra och Dvärsätt.

De flesta som får bidrag är ekonomiska föreningar. Endast i Berg är det kommunen i form av kommunala elbolaget Btea, som står för projektet, detta i Skucku.

Nu återstår 48 miljoner kronor att betalas ut. När resterande 60 ska delas ut är inte bestämt.

Här hittar du alla artiklar kring #rättvistäckning

Hur fungerar det hos dig? Diskutera #rättvistäckning här

Länets medier i gemensam satsning: Dags för #rättvistäckning.

Läs också:

Hästägare i Jorm: Det kan gå flera dagar innan man kan ringa SOS

Hallå Hallå – blev det inte bättre?

Lillholmsjö fortfarande en vit mobilfläck på kartan – men nu lovar Telia att lyssna

Satsningen #rättvistäckning rör mobiltäckningen och möjligheten att vara uppkopplad på Internet i Jämtlands län. Genom #rättvistäckning lyfts en av vår regions viktigaste utvecklings- och framtidsfrågor.

#rättvistäckning är ett samarbete mellan Sveriges Television, Sveriges Radio, Länstidningen och Östersunds-Posten i Jämtlands län. Satsningen avslutas med en livesänd hearing i Strömsunds Folkets Hus torsdag 17 mars 2016.

Mer läsning

Annons