Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur viktigt är det att handla lokalt? Vi frågade strömsundsborna

/
 • Systrarna Marie Erlandsson, Bredkärlen och Susanne Zakariasson, Strömsund:     Handlar ni mycket lokalt?   – Ja jag handlar ägg av grannen till exempel, säger Marie Eriksson.     Vad med mat, äter ni närproducerade produkter?   – Ja, jag tycker det är viktigt att det är närproducerat. Vi jagar och vi fiskar och jag tycker även det är viktigt med närproducerat kött, säger Marie Erlandsson.  – Och vi äter mycket älgkött och fisk köper vi från vänner som brukar fiskar, säger Susanne Zakariasson.  – Jag vägrar köpa mjölk från Norrmejerier också, jag köper bara mjölk från Arla. Bönderna häromkring är Arla och det är viktigt att stötta dem, tycket Marie och får medhåll från sin syster.  – Vi handlar också bara mjölk från Arla, det är jätteviktigt att stödja bönderna.     Hur tänker ni kring att handla ekologiskt då?   – Jag tänker inte så mycket på att handla ekologiskt, jag köper det bara ibland. Men jag köper väldigt sällan halvfabrikat, jag lagar alltid allt själv och det har jag alltid gjort, säger Susanne.   – Ibland köper jag ekologiskt, men inte alltid, säger Marie.
 • Gabriella Åhlstedt, med sonen Zakarias i vagnen, och Malin Norlén, alla från Strömsund:     Äter ni mycket mat som är närproducerad?   – Jag gör det gärna men det är så jäkla dyrt, säger Malin.  – Man har det i åtanke, men det blir inte alltid så, säger Gabriella.     Hur tänker ni kring att handla ekologiska varor?   – Jag köper bara ekologisk frukt, och jag köper bara kött från Sverige, säger Malin.  – Jag med, jag handlar mer och med ekologiskt, säger Gabriella.     När ni väljer närproducerat, var handlar ni då?   – Det finns ju charken i Hallviken, där handlade vi revbenspjäll i julas, säger Gabriella.  – Och vi har handlat där till ett dop. Men det blir ju lite omständigt att åka dit och man har inte så mycket tid heller, säger Malin.
 • Margareta Klefbom, Strömsund:     Hur viktigt är det att handla lokalt, tycker du?   – Jag tänker som så, att när jag ska handla julklappar till barnbarnen till exempel, då tittar jag först i butikerna här innan jag handlar på nätet. Jag tycker att det är jätteviktigt att handla lokalt.     När du handlar lokalt, vad köper du då?   – Ja jag köper inte så mycket kläder längre, jag lever på de kläder jag har. All mat handlar jag lokalt, sedan behöver jag inte så mycket annat. det kan bli lite tyg, garn eller leksaker till barnbarnen. Jag tänker även att det ändå blir dyrare att åka till Östersund och handla.     Närproducerad mat då, köper du mycket av det?   – Det blir kanske när jag går på marknad, då kan jag köpa närproducerad honung eller ost. Annars så handlar jag mer och mer ekologiskt, det har mina barn lärt mig. De vill ha mig kvar, säger de.
 • Per Olov Wiktorsson, Kyrktåsjö:     Handlar du lokalt?   – Jag försöker göra det, men i Kyrktåsjö finns det inte så mycket att välja mellan. Vi jobbar i Strömsund så det blir ofta att man handlar här innan man åker hem.     Köper du närproducerad mat?   – Jag handlar det gärna men det är dyrt. Vi har tre barn också, och det blir att man tittar på prislappen. När jag är och handlar väljer jag gärna lokalproducerat, om prislappen är rätt.  – Men jag vill gärna handla lokalt. Sedan jagar vi och fiskar, men ibland blir man less på älg och då köper jag kött. Jag köper i alla fall inte kött från Danmark.

Annons

Mer läsning

Annons