Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobben väntar efter utbildning på hög höjd

/
  • Frida Molin, en av de nya eleverna på utbildningen för vindkraftstekniker i Strömsund, tar sig under tisdagseftermiddagen an det första passet i höghöjdsträningen.
  • Simon Vikström har just inlett utbildningen för vindkraftstekniker i Strömsund. Han kan se fram emot en god arbetsmarknad efter att den tvååriga utbildningen är slut.
  • Frida Molin, en av de nya eleverna på utbildningen för vindkraftstekniker i Strömsund, tar sig under tisdagseftermiddagen an det första passet i höghöjdsträningen.
  • – Titta-titta, inga händer!!, säger en väl fastsatt Mattias Mårtensson, höghöjdsinstruktör inför eleverna som ska bli framtidens vindkraftstekniker.
  • Fler studenter än någonsin, även fler kvinnor än någonsin, har i år valt att utbilda sig till vindkraftstekniker på Hjalmar Strömerskolan i Strömsund.
  • Eleven Erik Moden kan bara lita till instruktören Börje Johansson och eleven Mari Rosenbom då han svävar över golvet under det första trevande höghöjdspasset.

Det var utbildning på hög nivå i Gåxsjö under tisdagen. Detta då årets kull av vindraftstekniker hade sitt första utbildningspass vad gäller höghöjdsutbildning.

Annons

– Det är ett vidrigt jobb. Det är varmt inne i vindkraftsverken på sommaren då solen ligger på. Samtidigt är det kallare än kallt på vintern då vinden med snö och is ligger på mot vindkraftsverken, säger Mattias Mårtensson, höghöjdsinstruktör för årets kull av vindkraftstekniker.

Men trots den hårda beskrivningen är det en utbildning och ett yrke som lockar de stora skarorna. I år är det tredje året i rad med över hundra sökande. 150 intresserade sökte till de 38 platserna.

– Fler studenter än någonsin och fler kvinnor än någonsin, ungefär en tredjedel av de antagna i år är kvinnor, säger Karin Liinasaari, lärare på Hjalmar Strömerskolan i Strömsund.

En av de antagna är Marie Rosenblom från Ramsele. Efter olika jobb bland annat i butik och inom service och vård valde hon att söka till utbildningen för vindkraftstekniker.

– Det som lockar är tekniken. Sen ser jag det som en personlig utmaning med mycket teamkänsla. Det här jobbet bygger på förtroende för varandra då det handlar mycket om säkerhet på hög höjd, säger Mari och drar på sig säkerhetsselen inför dagens första höghöjdspass.

Chansen till jobb är stor efter avklarad utbildning.

– Vi kan inte garantera eleverna jobb, men det är faktiskt så att många elever har jobb som väntar redan innan de gått färdigt utbildningen, säger Börje Johansson, även han höghöjdstekniker.

Efterfrågan är stor på vindkraftstekniker och det är flera skolor runt om i landet som startat likande utbildningar. Årets elevkull har hämtats från hela landet från Helsingborg i söder till Vilhelmina i norr.

– Men utbildningen i Strömsund har ett mycket gott rykte, säger läraren Karin Liinasaari nöjd.

Ungefär en fjärdedel av de antagna är kvinnor och det är en glädjande trendförändring i utbildningen menar skolledningen.

Dagens pass handlar om att bemästra de höga höjderna. Men utbildningen innehåller även en hel del teori.

– Det är periodvis en tung utbildning som kräver stort engagemang och relativt god fysik. Det är en framtidsutbildning. Även om vi ser en svacka i utbyggnaden av vindkraft just nu är det helt klart en framtidsbransch, avslutar Börje Johansson och rättar till selen på Marie Rosenbom.

Annons
Annons
Annons