Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lättast få jobb efter skolgång i Strömsund

/
  • Svenskt näringslivs regionchef Lisbeth Godin Jonasson i mitten delar ut diplomet som visar att eleverna på handels- och administrationsprogrammet har lättast at få jobb efter avklarad utbildning. Lärarna Christina Salomonsson och Marion Marklund, tar tacksamt emot diplomet under måndagen.
  • – Kul att Handels, tycker Jessica Lövgren, Helen Engström, Madeleine Larsson och Minna Olsén, samtliga elever på Handels- och administrationsprogrammet, det program där samtliga elever spås mycket goda jobbutsikter.

Länets bästa gymnasieprogram finns i Strömsund. Fem år efter examen har samtliga elever fasta arbeten. Det gör eleverna unika i länet.

Annons

Vill du ha jobb ska du gå Handels- och administrationsprogrammet på Hjalmar Strömerskolan i Strömsund.

Det är en undersökning av Svenskt Näringsliv som visar att samtliga elever som tog examen 2004 från Handels- och administrationsprogrammet hade ett arbete fem år senare.

En del av framgången bottnar i att skolan jobbar mycket med att utveckla programmen tillsammans med näringslivet för att få kopplingen mellan teori och praktik stark.

– Företagen är fantastiska på att ställa upp och ordna med praktikplatser. Under de tre utbildningsåren har skolans elever sammanlagt 21 veckors praktik, säger Catharina Salomonsson, en av lärarna på Handelsprogrammet.

Och det är praktik som ger resultat. Ofta i form av jobb.

– Jag hoppas jobba i affär, helst sportaffär, säger Jessica Lövgren, som lyckades få en praktikplats på just en sportaffär i Strömsund.

Hennes kompis Helen Engström, satsar i stället på en administrativ karriär. Helst hemmavid.

– En redovisningsbyrå eller liknande. Efter skolan vill jag läsa vidare, men sen vill jag definitivt tillbaka till Strömsund. Jag trivs bra här, säger Engström.

Trots att programmet ger så bra resultat har skolan inte kunnat genomföra utbildningen de senaste åren. Detta beroende på att det saknas elever.

– 90 elever gick ut men bara 60 började förra året. Dessutom har vi hela 14 utbildningsprogram att erbjuda så eleverna räcker helt enkelt inte till, säger Salomonsson.

Kanske resultatet från Svenskt näringslivs undersökning kan ändra på det.

Rektorn Heidi Sundelin ser framåt med optimism och betonar de enskilda företagarnas engagemang.

– Alla våra företagare här i Strömsund är måna om att utbildningarna håller hög kvalitet och det är sällan svårt att få tag i praktikplatser till eleverna. Företagen förstår nyttan med samarbetet som i framtiden kom mer att ge dem välutbildad arbetskraft, säger Sundelin.

Annons
Annons
Annons