Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

#rättvistäckning: Strömsunds kommuns skarpa skrivelse till ministrarna

/
  • Bortom allfarvägarna bor det få människor. Frågan är hur intressant det är för marknadskrafterna att satsa på utbyggt mobilnät och bredband där? I exempelvis Renålandet, Öjarn och Kärrnäset har Telia redan i klara ordalag sagt att byborna får vända sig till en annan leverantör om de vill ha bättre telekommunikation.
  • Kommunchefen i Strömsund, Anders Andersson, författade sommaren 2013 ett 41 sidor långt brev till Post- och telestyrelsen om förslag till förbättrad mobiltäckning i kommunen.
  • Nuvarande kommunalrådet i Strömsund, Susanne Hansson (S), skrev för sex veckor sedan ett brev till ansvariga ministrar om det aktuella läget angående telekommunikationer och bredband:

Kommunledningen i Strömsund om den allt mer opålitliga telekommunikationen: "Vissa framsteg har skett men mycket återstår".

Annons

Såväl tjänstemannaledningen som de politiskt ansvariga i Strömsunds kommun har kämpat i åratal med att förmå statsmakterna att rädda den mobila telekommunikationen kommunen. LT har tagit del av flera skarpa skrivelser från frustrerade kommunala beslutsfattare som med oro pekat på det allt svajigare mobila nätet.

Den senaste skrivelsen från början av året är skickad till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och IT-minister Mehmet Kaplan (MP).

"Vårt arbete startade sommaren 2011 efter att Telia misslyckats med nedmontering av det fasta kopparnätet och dessutom, i anslutning till ett vägbygge, monterade ner telefonledningar till Görvik och Sörviken. Vissa framsteg har skett men mycket återstår", noterar kommunalrådet Susanne Hansson (S) i ganska hårda ordalag till de ansvariga ministrarna.

Regeringsförslag som exempelvis "digital förnyelse av det offentliga Sverige..." och "Billigare utbyggnad av bredbandsnät" anses från kommunen vara goda intentioner men: "...det är också en verklighet fjärran från Rosenbad eller telebolagens huvudkontor", påpekar Hansson.

Faktum kvarstår att när marknadskrafterna säger nej till satsning på mobila tjänster i glesbygdsområden, är det i princip kört för de boende.

Renålandet, Öjarn och Kärrnäset är exempel på byar med dålig täckning och här är det Telia som är huvudsaklig operatör. Trots påtryckningar från bygdens folk, de betalande mobilabonnenterna, gentemot bland andra Telia och Post- och telestyrelsen, backar Telia.

Susanne Hansson skriver så här till de ansvariga ministrarna:

"I mitten av december kom besked från Telia att de inte kan leverera mobiltjänster i området med god kvalitet utan hänvisar byborna till en annan leverantör".

Vem den leverantören är framgår inte.

Kommunledningen anser att det måste sättas krav från regeringshåll på att täckning och kapacitet "...inte försämras i något område om man ökar kapaciteten i ett annat område".

Exempel på exempel på ej fungerande mobil- och bredbandsinfrastruktur radas upp i det sex sidor långa brevet till Bucht och Kaplan.

I byn Inviken, ganska precis mitt emellan Gäddede och Vilhelmina, har Net4mobility satsat på en ny mobilmast som levererar 4G. Bekymret är dock att den nya masten är helt värdelös när elen försvinner.

"Men varje gång det är strömavbrott försvinner möjligheten att ringa. Eftersom elnätet i området är i akut behov av upprustning är det dessutom onaturligt vanligt med strömavbrott. Under hösten 2015 har det varit över 20 strömavbrott i området", skriver kommunen och anser att "...regeringen inte bara måste ställa krav på täckning utan även kapacitet att bättre hantera elavbrott".

Läs mer:

Trots uppgraderat mobilnät går det inte att ringa: "Det har nästan blivit sämre sedan vi fick 4G"

Åke Åslunds EKG gick inte att skicka – "Det här är en fråga om liv och död!"

Länets medier i gemensam satsning: Dags för #rättvistäckning.

Masterna som skulle ge mobiltäckning blev aldrig av: ”Oturligt att frågan har svalnat”

Oro hos hästägare i Jorm utan täckning: Vi kan inte nå SOS

Turismföretagaren: "Nu känns det tryggare"

► Här hittar du alla artiklar kring #rättvistäckning

Mer läsning

Annons