Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarskola bara i Strömsund, Åre och Krokom

Utan statsbidrag är det i sommar i länet bara Strömsunds kommun, Krokom och Åre som har extra utbildning för högstadieelever som är underkända i kärnämnen, eller elever som behöver stöd av andra skäl.

Annons

– Det här är ett bra sätt att hjälpa våra elever. Det har gett bra resultat, säger Heidi Sundelin, som är rektor för Hjalmar Strömerskolan som är gymnasieskolan i Strömsund.

Det är 18 högstadieelever, främst 9:or utan godkända betyg, och 10 gymnasieelever som är anmälda till sommarskolan som pågår 18–29 juni.

Den sommarundervisning som ges är i svenska, svenska som andraspråk, engelska och matematik.

Det var 11 av de 17 högstadieelev- erna i fjolårets sommarskola som nådde godkänt på sina tvåveckorskurser. Av de 30 gymnasieeleverna var det 23 som fick betyg.

I Krokoms kommun är det ingen allmän sommarskola. Däremot har man inom ”Refugio”, boendet för ensamkommande flyktingbarn, i Dvärsätt själv anslagit pengar till stödjande extrautbildning.

– Det behövs. Vi kommer att fokusera mycket på svenska, säger Nina Scherlund, som är samordnare på Refugio.

Från veckan efter midsommar och tre veckor framåt är det sju högstadieelever och en gymnasielev som måndag–fredag pluggar mellan 08.30 och 12.30 i Dvärsätts skola.

Inte heller Åre kommun har i år någon stor och officiell sommarskola. Däremot blir det i Mörsils skola nybörjarengelska under två veckor för en del av de högstadieelever som är nyanlända till Sverige.

Det handlar om unga från länder där engelska är i det närmaste okänt.

– Engelska brukar vara det som de har svårast att få till betyg i, säger Lena Stålemar som är rektor för årskurserna 7, 8 och 9 på Mörsils skola.

Annons
Annons
Annons