Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Undersöker fördomar om norrlänningar

Alla människor har fördomar. Vilka fördomar som norrlänningar har mot stockholmare och vice versa är något som fem tjejer från Sjödalsgymnasiet i Stockholm undersöker i sitt projektarbete.

Annons

— Det är vikigt att förebygga fördomar inom landet, vi hoppas att vi ska kunna upplysa folk om att det är väldigt bra även i mindre städer, säger Julia Edén, en av de fem tjejerna.

I torsdags kom hon tillsammans med Linnea Siggeson, Emelie Rågefalk, Linnea Gustafsson och Linda Malmström till Hjalmar Strömerskolan i Strömsund för att försöka ta reda på vad ungdomarna där tycker om stockholmare.

Innan hade de samlat ihop lite fördomar om norrlänningar som de läste upp för att lätta upp stämningen. Men även för att eleverna skulle våga komma med sina fördomar om stockholmare.

— Det var ingen som tog illa upp utan de skrattade och en del kände igen dem, säger Julia Edén.

Fördomarna om norrlänningar som de uppfattat finns i Stockholm är att norrlänningar är lite sega och pratar långsamt. Att det är många som snusar och dricker hembränt, att man åker snöskoter och jagar älg.

— Och vissa fördomar stämmer ju, folk snusar mer här än hemma och åker mycket snöskoter. Men även att norrlänningar är trevliga och hjälpsamma stämmer, det märkte vi på en gång när vi hoppade av bussen, säger Julia Edén.

Undersökningen har de gjort med hjälp av enkäter och intervjufrågor, men en del i arbetet är även att umgås och lära känna folk på skolan.

De delade först ut en enkät för att fånga fördomarna innan eleverna på Hjalmar Strömerskolan lärde känna dem. Innan de åker kommer de att dela ut en enkät för att ta reda på hur eleverna uppfattar dem nu.

De fördomar om stockholmare tjejerna har uppfattat finns är att många tror att stockholmare är mesiga och ska försöka vara "finare" än andra.

Annons
Annons
Annons