Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung Vänster lär tjejerna feministiskt självförsvar

/
  • Lina Andersson måttar några försiktiga slag mot mittsen. Hon har aldrig direkt känt sig hotad men tycker det är kul att lära sig något nytt.Foto: Denny Calvo

Ung Vänster anordnade en temadag med feministiskt självförsvar på Hjalmar Strömerskolan i Strömsund. Med skrik, sparkar och slag lärde sig eleverna mer om jämställdhet.

Annons

– Nu ska vi skrika nej tillsammans!

Med de orden inleder Isabell Mixter sin lektion i feministiskt självförsvar på Hjalmar Strömerskolan i Strömsund. Det är Ung Vänster i Jämtland som har bjudit in till en feministisk temadag och fyra gymnasieklasser på skolan har nappat på erbjudandet.

– Vi pratar lite om könsroller och om hur visst grabbigt beteende kan uppfattas som negativt av tjejer, berättar Isabell Mixter och fortsätter:

– Det är ett faktum att tjejer är utsatta för våld, inte bara fysiskt utan även verbalt. Här lär vi tjejerna både fysiskt och verbalt självförsvar, att sätta gränser och att det är okej att säga nej.

Klasserna som deltar i temadagen delas upp efter kön. Killarna får lära sig att reflektera över mansrollen medan tjejerna får en mer handgriplig lektion i hur man försvarar sig.

– Tänk på kroppsspråket, uppmanar Isabell Mixter tjejerna som går första året på Handel- och administration.

– Stå bredbent, sträck på er och använd rösten mer kraftfullt.

Ung Vänster har utvecklat ett eget feministiskt självförsvarssystem som är lätt att lära sig på kort tid. Det bygger på en mix av flera olika kampsporter och är tänkt att kunna användas av vem som helst mot vem som helst. I Jämtland finns det ingen utbildad instruktör så Isabell Mixter har fått åka från Sundsvall för att lära tjejerna i Strömsund hur man effektivast avvärjer en allt för närgången person.

– Det är extremt givande. Man ser hur tjejerna växer under passet, säger hon.

Julia Lawner riktar några tunga armbågsslag mot den vadderade mittsen. Hon tar i från tårna och lägger hela kroppstyngden bakom slaget.

– Det smällde ganska bra det där, utropar hon nöjt.

Julia har aldrig känt sig hotad på något sätt men tror att kunskaperna i självförsvar kan vara bra att ha:

– Det är kul med variation och kul att göra något annorlunda för en dag.

Men bakom den uppsluppna och fnissiga stämningen i klassrummet finns det ett allvar.

– Feministiskt självförsvar är ett svar på det våld som tjejer och kvinnor utsätts för. Att halva befolkningen ska känna sig otrygg och hotas av sexuella trakasserier, våldtäkt och misshandel från sin omgivning är ett akut problem. Vi lyssnar inte på fler ursäkter och vi tänker inte vänta, utan tar saken i egna händer och lär oss självförsvar i stället, säger Isabell Mixter.

Annons
Annons
Annons