Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mankell var den som fick Jonas Moström att börja skriva deckare

/
  • – Det fanns ett patos i det Henning Mankell skrev, säger deckarförfattaren Jonas Moström, med ursprung i Bräcke

Författaren Jonas Moström, som kommer från Bräcke, har riktat in sig på kriminalromaner och har en särskild relation till Henning Mankells böcker.

Annons

– Henning Mankell var ju den som fick mig att börja skriva deckare. Det var när jag var pappaledig och läste Wallanderserien som jag fick lusten att börja skriva, säger Jonas Moström, som för tillfället är på sitt arbete som läkare på en vårdcentral i Stockholmstrakten.

Läs mer: Henning Mankell död

Främst var det drivet i berättelserna, personporträtten och skildringen av aktuella samhällsproblem som fångade Jonas Moström då 2002.

– Henning Mankell var en episk berättare av världsklass. Hans böcker kommer att leva länge, säger Jonas Moström.

Ett par gånger har Jonas Moström mött Henning Mankell i litteratursammanhang. En av gångerna fick Jonas Moström möjlighet att berätta om den inspirationskälla Henning Mankell varit just för honom.

– Det tyckte han var roligt, säger Jonas Moström.

---

Henning Mankell har aldrig släppt länet. Så sent som i maj i år nyinvigde han Kulturcentrum Mankell i Sveg. Han har också bott långa tider i Maputo i Moçambique. I en intervju i ÖP i juni i år hoppades han snart vara tillbaka i vad han kallade sitt andra hemland. Han hade planerat att resa dit nu i höst.

Missa inte heller Tomas Larssons långa intervju med Henning Mankell från 2012.

Läs också: Elin Olofsson: Mankell visade att man kunde lyckas om man var härifrån

Mer läsning

Annons