Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristian Lundberg: Stephen Kings bok om att skriva – ett måste för den som vill formulera sig

Det finns egentligen bara ett handfast och konkret råd att ge till människor som vill skriva. Det är att börja skriva. Kristian Lundberg läser om Stephen Kings bok om skrivprocessen och konstaterar att den är ett måste för den som vill vidga sina referenser inom skrivandets hantverk.

Annons

Det finns med all säkerhet tusentals banbrytande romaner och minst lika många hisnande diktsamlingar som bara har blivit till en tankeprocess som aldrig har fått möta det vita arkets obönhörliga krav på banala företeelser som läsbarhet eller begriplig intrig. Det här gäller inte minst lyriken där genren inbjuder till en form av gåtfullhet som lätt kan förväxlas med obegriplighet. Men det är inte lyrik bara för att det inte går att förstå. Lika lite är en roman nyskapande och djärv bara för att den saknar intrig och någon form av yttre handling. Det är ett hantverk, detta med att skriva skönlitterärt. Det är både bra och dåliga nyheter.

Du kan inte tala fram din roman, lika lite kan du tänka fram den.

Det goda i det hela innebär att det finns en del regler och trix som det går att använda sig av. Det som då kan upplevas som mindre bra - i alla fall för oss som gärna söker en enklare utväg - är det faktum att för att skriva en text måste du sitta ner och skriva texten. Du kan inte tala fram din roman, lika lite kan du tänka fram den. Det finns inga enklare vägar. För att skriva måste du helt enkelt skriva.

Vissa dagar går det bra. Andra går det inte alls. Men oavsett vad måste du ta fram din penna och ditt block eller slå på din dator. Och du måste skriva. En av mina absoluta favoritförfattare - när det handlar om att åskådliggöra och beskriva processen som går från tanke och känsla till en färdig och läsbar roman är Stephen King. Ingen kan som han både visa på den luftfyllda kaosartade tid som naturligtvis också finns i en skrivprocess. Men ingen kan heller som han ge just den typen av handfasta råd som vittnar om självupplevd erfarenhet av hantverket.

Mer eller mindre ett måste för den som vill vidga sina referenser inom skrivandets hantverk.

Det kan tyckas märkligt att en bestsellerförfattare med skräck som huvudämne kan ha någonting att säga till den som exempelvis vill skriva kärlekslyrik. Men hantverket är det samma. Den fysiska processen och vägen in och ut ur inspiration är i det närmaste identiska. Nu utkommer hans självbiografiska handbok om konsten att skriva i nyöversättning. Det är en efterlängtad utgåva och mer eller mindre ett måste för den som vill vidga sina referenser inom skrivandets hantverk.

”Att skriva” är en hantverkares memoarer. Den är rikligt kryddad med både personliga anekdoter, likaså får vi biografiska ingångar till en del av hans mer välkända romaner. Det är helt uppenbart att han vet vad han talar om. Varje rad tycks vara till brädden fylld med erfarenhet. Det är en sak. Än viktigare är hans förmåga att avdramatisera skrivprocessen för att samtidigt visa på vad som kan göra den avgörande skillnaden för en skrivande människa. När man befinner sig i början av sin skrivprocess framstår man allt som oftast som en kuf utan vare sig inre eller yttre riktning.

Att ha en eller ett par människor i sin omgivning som då tror på det man gör kan vara en avgörande skillnad.

Att skriva en roman kan ta år. Under tiden är det möjligt att du försörjer dig inom en rad yrken vars enda syfte och mål är att generera tillräckligt med medel för ditt fortsatta skrivande, en skrivverksamhet som är i det närmaste osynlig för alla utomstående.

Att ha en eller ett par människor i sin omgivning som då tror på det man gör kan vara en avgörande skillnad. King skriver: ”Om jag idag läser en dedikation till en hustru eller make i en debutroman ler jag för mig själv och tänker att det där är någon som förstår sig på det här. Att skriva är en ensam sysselsättning. Att det finns någon i närheten som tror på vad du gör kan vara avgörande. De behöver inte hålla några tal eller så. Att de helt enkelt tror på det du gör brukar räcka.”

Det är inte en överdrift att påstå att Kings ”Att skriva” har haft avgörande betydelse för mitt eget skrivande men också att den borde vara ett standardverk för alla som har den minsta önskan om att formulera sig.

Läs mer: Följ med i kulturens sommarföljetong ”Det nionde brevet” av Catrin Ormestad.

Skriv en novell i sommar!

Vi vill ha din novell. Skriv ned din berättelse och skicka till oss.

Ämnet är fritt, men omfånget är begränsat – max 8 000 tecken med blanksteg är formatet.

Juryn består av litteraturprofessor emeritus, Bo G Jansson, litteraturrecensenten och kulturredaktören på Norrtelje Tidning, Margaretha Levin Blekastad, litteraturredaktören i Mittmedia och kulturredaktören på Gefle Dagblad, Kristian Ekenberg, och kulturchefen i Mittmedia, Cecilia Ekebjär.

Den text vi väljer ut publiceras på 20 sajter och i 25 av Mittmedias tidningar.

Före 20 augusti vill vi ha ditt bidrag. Maila till: novellen@mittmedia.se

Annons
Annons
Annons