Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria beskriver naturens motpoler genom dansen

/
  • ”Last Land” har premiär i kväll i Exercishallen Norr.
  • Efter premiären av ”Last Land” väntar två veckor med skol­föreställningar runt om i länet.– Det känns superkul att de satsar på modern dans. Det är första gången det kommer ut någonting sådant till skolorna, säger Maria Nilsson Waller.

Marie Byrd Land på Antarktis och Bir Tawil i Sahara öknen är utgångspunkterna för dansföreställningen ”Last Land”. Platserna är jordens sista två Terra Nuliius – de tillhör inte någon.

Annons

– Först var jag mest inne på äganderätt och det politiska, sedan är det mer själva landskapet som fascinerat, att de är totala motpoler till varandra. På Antarktisk byggs allt upp, lager på lager, men i öknen är det motsatt, allt bryts ner och blåser bort. Det handlar om hur landskapet påverkar människan och att naturen är stor och människan är liten, säger dansaren och koreografen Maria Nilsson Waller.

I researcharbetet till föreställningen har hon inte bara inspirerats av extrem natur, djurlivet, dramatiska polarexpeditioner och de stora konstrasterna mellan Antarktisk och Sahara öknen.

– Jag har lärt mig väldigt mycket om global uppvärmning och ökenspridning och nomadfolk. Det var inte så att jag tänkte att jag skulle göra ett stycke om den globala uppvärmningen. Även om det blir mer poetiskt och abstrakt i dans, så är det nog det ändå, säger hon.

Människans förhållande till naturen har också varit en viktig del.

– Jag läste en artikel som handlade om att vi inte längre känner oss hemma i naturen. Det är det jag försöker fånga, att naturen kan vara något provocerande och att vi har tappat kopplingen till den, säger Maria Nilsson Waller.

För två år sedan fick 27-åriga Maria Nilsson Waller Östersunds Kulturstipendium för att koreografera dansstycket ”Ingenmansland”. Hon har utbildat sig på Kungliga Svenska Balettskolan och efter att hon tog examen 2004 har hon bott och arbetat i Österrike och Frankrike. Sedan 2009 bor hon i Dublin och frilansar som koreograf och dansare.

– På något sätt får jag ihop det, man har lärt sig att leva på lite. Men jag saknar inget. Det blir mycket jobb som man inte får betalt för, antal timmar man lägger ner är många, säger hon.

Ensemblen för ”Last Land” består av dansarna Anna Olofsson, Lucia Kickham, Elin Hedin och Maria Nilsson Waller. Det blir även livemusik med en trion bestående av Magnus Vikberg, slagverk, Anna Cochrane, fiol och Erik Dahl, piano och dragspelsvarianten concertina.

De spelade även i ”Ingemansland” och då som nu färdigställs mycket av musiken sista repetitionsveckan.

– Vi har försökt förbereda så långt det har gått, men det är lite som att börja om från början när man träffar dansarna på plats, säger Anna Cochrane.

De har fått filmer skickade från dansarna, men eftersom varken dansarna eller musikerna bor i samma stad, blir det ändå under slutrepetitionerna allt faller på plats. Musiken beskriver de som ett minimalistiskt ljudlandskap.

– Man kan säga att vi har ramar som vi håller oss i men inom dem är det helt öppet, säger Magnus Vikberg.

Kvällens premiär av ”Last Land” visas i Exercishallen Norr och produceras av Maria Nilsson Waller med stöd av Culture Ireland och Dance Ireland, Kulturrådet och Estrad Norr.

– Jag hoppas att publiken åker med och blir berörd och får uppleva något speciellt. Jag hoppas att det blir en bra uppvisning, säger Maria Nilsson Waller.

Annons
Annons